Key Competencies Kit
for Facing Lifelong Learning

EN ES DE BG RO LT
languages
menu line

Adaptati-va

 

program_logo

This Project has been funded with support from the European Commission.  This communication reflects the views only of the author, and the Commission can not be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

education and training

 

Unitatea Didactica 6

Tema

Timpul

Adaptati-va

  • Fiti deschis di raspundeti constructiv la schimbari;

2 ore

  • Invatati din greselile dumneavoastra si acceptati reactia inversa; 
  • Faceti fata incertitudinii;

 

bowl_blog3

 

Ce inseamna sa fiti adaptabil si de ce este acest lucru important? Aceasta este una dintre abilitatile care ii impiedica pe oameni sa obtina ceea de ce sunt capabili. Se manifesta in afirmatii precum „Nu stiu cum sa fac asta” sau „asta ar fi prea greu”, sau pur si simplu afisand rezultate slabe cand aveti de-a face cu o noua provocare.
Totusi, viata inseamna schimbare, si daca nu tineti pasul cu acea schimbare, veti fi lasat in urma. A fugi de schimbare reprezinta o mare problema pentru multi oameni. Schimbarea este o parte a traiului in realitate ce nu poate fi negociata. La fel ca surful pe un val imens, este mult mai usor sa inotam odata cu el decat sa incercam sa i ne impotrivim.
Adaptabilitatea inseamna sa fim deschisi la ORICE noua provocare sau schimbare de situatie, indiferent de pregatirea si abilitatile dumneavoastra, si sa refuzam sa avem idei preconcepute in ceea ce priveste provocarea sau sa presupunem ca este ceva ce nu putem rezolva sau ce nu ne va placea.
A fi adaptabil poate conduce la lucruri marete; cum ar fi studiul unor noi abilitati, gasirea unui nou loc de munca, imbunatatirea relatiilor, si in general a fi mai fericit cand vedeti de ce sunteti capabil cu adevarat.
Cand priviti si ascultati oamenii din jurul dumneavoastra, aveti impresia ca multora dintre ei le este frica sa se schimbe. Puteti observa acest lucru in modul in care stau in stau in relatii abuzive, nu invata in ciudata lipsei de eduactie si abilitati si multe alte situatii similare.
Schimbare este infricosatoare pentru ca poate insemna ca noi sa nu stim ce urmeaza. Chiar si o schimbare pozitiva poate genera o ingrijorare deosebita. Ce anume ne sperie atat de mult in schimbare? Schimbarea aduce incertitudine.
Pentru a se adapta la schimbare si pentru a raspunde constructiv, este nevoie de:

Exista pasi pozitivi pe care ii puteti face pentru a face fata incertitudinilor. Pentru a incepe, acceptati ca unele lucruri in viata sunt incerte. Nu puteti face nimic in aceasta privinta si cateodata nu aveti nici un control asupra anumitor situatii.
Cand ati acceptat ca nu puteti evita incertitudinile, trebuie sa invatati cum sa faceti fata cand ceva incert se intampla.

  1. Incepeti sa recunoasteti ca multe lucruri ce va inconjoara sunt incerte in viata dumneavoastra de zi cu zi.

Totul, de la lucruri mici precum apelul telefonic pe care il puteti primi astazi, pana la lucrurile mult mai mari cum ar fi daca veti reusi sa obtineti o slujba in aceasta saptamana sau daca compania la care lucrati va ma exista anul viitor.

  1. Nu va ingrijorati in privinta lucrurilor pe care nu le puteti schimba.

O mare parte din nesiguranta noastra provine din a fi ingrijorat de lucrurile de care ne plangem ca nu putem schimba. Astfel, daca indiferent de ce ati fi nesiguri, este ceva ce oricum nu puteti influenta, trebuie sa va reprogramati mintea sa nu se mai panicheze in legatura cu aceasta.

  1. Incercati sa puneti in perspectiva orice s-a intamplat.

Este un lucru caruia ii puteti face fata cu usurinta sau este ceva ce va necesita mai multa munca? Sau este ceva mult mai serios? Cand va ganditi la evenimente in acesti termeni, poate fi mai usor sa le faceti fata.

ACTIVITY 1
Think about everyday situations and choose those of them which are most uncertain. in your pinion. Make a short list of them (3-5 situations). Develop your approach to coping these situations using advice of this section.

Capacitatea ce a invata din greseli este foarte importanta in consolidarea adaptabilitatii la schimbari.

 

Important!

Reflect upon that

Nu puteti invata dintr-o greseala decat atunci cand admiteti ca ati facut-o. Imediat ce incepeti sa invinovatiti alte persoane, va distantati de orice lectie posibila. Dar daca va ridicati curajos in picioare si spuneti sincer „Aceasta este greseala mea si sunt responsabil”, veti avea toate sansele sa invatati din greseli si sa le evitati decat sa faceti fata consecintelor.

Nu uitati!

Reflect upon that

A invata din greseli solicita:

  • sa aveti incredere de sine pentru a le admite
  • sa fiti curajos in a face schimbari

 

invatatura din lista cu greseli
acceptarea responsabilitatii face posibila invatatura
nu echivalati a face o greseala cu a fi o greseala
nu puteti schimba greselile, dar puteti alege cum sa raspundeti la ele
exista alternative pe care ar fi trbuit sa le luati in considerare dar nu ati facut-o?
de ce gen de schimbari este nevoie pentru a evita sa faceti aceasta greseala din nou? Ce feluri de schimbari sunt dificile pentru dumneavoastra?
Cum credeti ca ar trebui sa/se va schimba comportamentul dumneavoastra daca v-ati afla din nou intr-o situatie similara?

EXERCISE 1
Please choose the right answer.
 Adaptability means:
•	1.being open to ANY new challenge or changing situation, regardless of your background and skills;
•	2. often changing place of residents;
•	3. ability to learn new skills.

 

EXERCISE 2
Please choose the right answer.
 To adapt to the  change and respond to it constructively one needs:
1. high education;
•	2. ability to cope with uncertainty, an open mind and ability to learn from mistakes.
•	3. support from friends.

 

 

Reflect upon that

Raspunsuri la intrebarile si exercitiile de la Unitatea Didactica 6

 

Exercitiul 1

1.

Exercitiul 2

2

 

Previous Go To Top Next