Key Competencies Kit
for Facing Lifelong Learning

EN ES DE BG RO LT
languages
menu line

Gandirea si rezolvarea problemelor

 

program_logo

This Project has been funded with support from the European Commission.  This communication reflects the views only of the author, and the Commission can not be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

education and training

 

Unitatea Didactica 4

Tema

Timpul

Gandirea si rezolvarea problemelor

  • Evaluarea situatiilor si identificarea problemelor;

3 ore

  • Identificarea cauzelor de baza ale unei probleme;
  • Evaluarea solutiilor;

Verificarea pentru a vedea daca solutia functioneaza si analiza oportunitatilor in vederea imbunatatirii;

Pamatyti viso dydžio vaizdą

O persoana nu poate rezolva o problema pana nu intelege clar si pana nu identifica adevarata problema.
Unele dintre problemele si deciziile noastre sunt simple, cum ar fi sa decidem unde sa luam pranzul cand locul nostru obisnuit este inchis. Oricum, unele probleme sunt solicitante si necesita gandire atenta si considerare. Cand ne confrutam cu astfel de tipuri de probleme, poate fi foarte dificil sa decidem care este cea mai buna solutie.
Oricum, cercetatorii au dezvoltata o tehnica pe care multi oameni au gasit-o folositoare cand incearca sa rezolve o problema care pare imposibil de rezolvat.
Aceasta procedura implica o serie de pasi pe care puteti sa ii urmati singuri cand va confruntati cu o problema care trebuie rezolvata. Aceasta abordare poate sa nu functioneze perfect pentru toate dificultatile, dar poate ajuta la solutionarea multor probleme cu care va confruntati in viata.
Pasul 1: Identificarea problemei Acest pas implica admiterea faptului ca exista o problema si ca solutionarea ei este posibila. Este important sa abordati procesul de rezolvare a problemei cu o atitudine pozitiva si sa priviti rezolvarea problemei ca o oportunitate sau o provocare.

  • Trebuie sa fiti la lucru intr-o ora. Daca „Cineva nu va poate duce la locul de munca”, acest lucru va fi o problema sau nu?
  • Poate fi sau nu o problema, in functie de multi alti factori.
  • Reformuland problema in „Cum voi ajunge la serviciu?” pune atentia rezolvarii problemei pe actiunea de a ajunge la lucru decat pe faptul ca cineva nu va poate ajuta sa faceti asta.

Pasul 2: Definirea problemei. Inainte sa incepeti sa abordati actuala problema, este important sa intelegeti clar dificultatea si sa va asigurati ca problema pe care incercati sa o rezolvati este o problema „adevarata”.
De aceea cateodata oamenii gasesc o problema diferita decat cea care le provoaca suferinta cu adevarat, si se concentreaza pe aceasta, caci este mai usor decat sa se confrunte cu adevarata problema. Acest pas implica intr-adevar gandirea dumneavoastra despre dificultatea pe care o aveti, intelegerea problemei si intelegerea de ce situatia este dureroasa.
Unii oameni vad problemele ca o diferenta intre ceea ce vor si cum este de fapt situatia. Este folositor ca in timpul acestei etape sa  va ganditi in ce sens actuala situatie este diferita de cum ati vrea dumneavoastra sa fie. Daca acum infruntati multe decizii dificile, poate fi folositor in a crea o prioritate din acele probleme si sa va ocupati de ele una cate una.

  • De asemenea faptul ca cineva nu va poate conduce la serviciu poate sa nu fie deloc o problema daca aveti alte alternative. Sau daca ati obtinut aceasta informatie cu cateva zile inainte, de exemplu, nu chiar inainte de a merge la serviciu. Asa ca aveti destul timp sa puneti la punct metoda de transport alternativa.
  • O definitie corecta a unei probleme reale este “Trebuie sa fiu la serviciu intr-o ora, mijlocul de transport usual nu este valabil, iar urmatorul autobuz nu ma va duce la serviciu la timp”.

Pasul 3: Generarea de solutii alternative. In aceasta etapa, trebuie sa va intrebati „Ce am facut in trecut in aceasta situatie, si cat de bine a functionat?”. Daca credeti ca ceea ce ati facut in trecut nu a fost la fel e eficient cum ati dori, ar fi folositor sa creati alte solutii care ar putea functiona mai bine.
Cand incepeti sa va ganditi la solutiile posibile, nu va limitati; ganditi-va la cat mai multe solutii posibil, chiar daca par nerealiste.

Va amintiti ca odata ati avut o problema asemanatoare si ati rezolvat-o sunandu-l pe colegul dumneavoastra care trece pe acolo in drumul spre servicu si va poate lua si pe dumneavoastra. Exista un risc, totusi, acela ca poate este deja pe drum, sau ca nu mai sunt locuri libere in amsina.
O alta solutie ar fi sa chemati un taxi. Totusi, sa luati un taxi de acasa poate fi riscant pentru ca sunt ambuteiaje in drum si taxiul poate veni mai tarziu decat v-ati astepta.
O alta solutie posibila este sa mergeti pe jos si apoi sa luati un taxi dintr-un alt loc unde sunt putine ambuteiaje.

Pasul 4: Luarea unei decizii Acum sunteti pregatit sa restrangeti cateva dintre optiunile pe care le-ati creat in pasul precedent.
De exemplu, daca solutia dumneavoastra va costa o suma mare de bani sau necesita multe ore de efort zilnic, aceasta poate fi prea dificila de pus in aplicare.

Atunci cand incepeti sa va restrangeti alegerile, amintiti-va, nicio solutie a vreunei probleme nu este perfecta si toate vor avea inconveniente, dar puteti mereu sa revizuiti solutia dca nu functioneaza asa cum va doriti dumneavoastra.

Dupa ce v-ati gandit la posibilele solutii si dupa ce ati parcurs mai multi pasi pentru a le verifica (sunati un coleg si vedeti ca telefonul suna ocupat; estimati cat timp va va lua sa mergeti pe jos si apoi sa luati un taxi) va decideti sa luati un taxi de acasa.

 Desi aceasta decizie este mai costisitoare decat alternativele, va rezolva problema in cel mai bun mod.

Un criteriu obiectiv permite tuturor sa se concentreze pe cele mai bune solutii. De asemenea le permite oamenilor sa isi schimbe parerea in mod flexibil.
Pasul 5: Punerea in aplicare si verificarea solutiei
Odata ce v-ati hotarat asupra solutiei care pare sa va rezolve problema, este momentul sa o testati. Asigurati-va ca atunci cand puneti in aplicare aceasta solutie, o faceti din toata inima si depuneti efort maxim.

ACTIVITY 1
Chose practical problem that you face currently (everyday problem like the one from example above), formulate it in written. Try to apply the five step problem solution process described in this section.

Cheia spre solutionarea cu succes a unei probleme incepe in mintile noastre. Inseamna ca nu ar trebui doar sa ne „gandim” la un conflict sau la o problema. Ar trebui sa analizam multi factori si sa luam multe decizii „mici” care la final sa constribuie sa solutia unei probleme.

Preconditii importante pentru solutionarea cu succes a unei probleme:

  1. Patrati-va mintea deschisa. Cand mintea dumneavoastra este deschisa la noi idei, puteti lua mai multe decizii si rezolva problema dumneavoastra in cel mai bun mod.


openmind

 Percepeti situatia sau problema intr-o maniera cat mai pozitiva posibil.   

 

perception


Intelegerea perceptiilor dumneavoastra va ajuta la deschiderea cailor spre gasirea solutiilor.

Luati in considerare emotiile

Cateodata, o problema poate genera emotii intense. Pana in momentul in care aspectele emotionale ale unei probleme sunt rezolvate, este dificil de obicei sa va ocupati de cele substantiale.
Daca exista sentimente puternice in special in ceea ce priveste o anumita problema, poate fi necesar sa mergeti dincolo de confirmarea acesteia si sa suspendati luarea unei decizii si sa incercati sa va calmati si sa reduceti emotiile.


solutions  screeming

 

EXERCISE 1
Please choose one correct answer 
Important preconditions for successful problem solving are:
1. good knowledge of mathematics;
2. good health;
3. good problem solving skills

EXERCISE 2
Assess your problem solving ability
Below you are six glasses. Three of these glasses contain orange. Moving only ONE glass, can you arrange the glasses such that those containing the orange are together?

 

EXERCISE 3
Assess your critical thinking ability
How many birthdays does the average man have? 
1. 78
2.65
3. one per year

 

EXERCISE 4
Assess your critical thinking ability and choose the the best answer.
A young monk goes fishing with much older and experienced monk. While out in the boat older monk realizes he has forgotten his hook, gets out of the boat, walks across the water, and returns shortly with his hook. The young monk is stunned at this sight. The young monk decides to go ashore so he steps out of the boat, sinks over his head in the very cold water.  While tredding water he asks older monk, How did you do that? The walking on the water. Older monk replied:
1. you are not holy enough.
2 it is easy if you know where the rocks are.
3. you can walk on water or you can't. That is the way it is.

 

 

Reflect upon that

Raspunsuri la intrebarile si exercitiile de la Unitatea Didactica 4

 

Exercitiul 1
3.

Exercitiul 2
Luati pur si simplu cel de-al doilea pahar si turnati sucul de portocale in cel de-al cincilea pahar

Exercitiul 3
3.

Exercitiul 4
2.

 

Previous Go To Top Next