This Project has been funded with support from the European Commission. This communication reflects the views only of the author, and the Commission can not be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. |
Unitatea Didactica 4 |
Tema |
Timpul |
Gandirea si rezolvarea problemelor |
|
3 ore |
|
||
|
||
Verificarea pentru a vedea daca solutia functioneaza si analiza oportunitatilor in vederea imbunatatirii; |
O persoana nu poate rezolva o problema pana nu intelege clar si pana nu identifica adevarata problema.
Unele dintre problemele si deciziile noastre sunt simple, cum ar fi sa decidem unde sa luam pranzul cand locul nostru obisnuit este inchis. Oricum, unele probleme sunt solicitante si necesita gandire atenta si considerare. Cand ne confrutam cu astfel de tipuri de probleme, poate fi foarte dificil sa decidem care este cea mai buna solutie.
Oricum, cercetatorii au dezvoltata o tehnica pe care multi oameni au gasit-o folositoare cand incearca sa rezolve o problema care pare imposibil de rezolvat.
Aceasta procedura implica o serie de pasi pe care puteti sa ii urmati singuri cand va confruntati cu o problema care trebuie rezolvata. Aceasta abordare poate sa nu functioneze perfect pentru toate dificultatile, dar poate ajuta la solutionarea multor probleme cu care va confruntati in viata.
Pasul 1: Identificarea problemei Acest pas implica admiterea faptului ca exista o problema si ca solutionarea ei este posibila. Este important sa abordati procesul de rezolvare a problemei cu o atitudine pozitiva si sa priviti rezolvarea problemei ca o oportunitate sau o provocare.
|
Pasul 2: Definirea problemei. Inainte sa incepeti sa abordati actuala problema, este important sa intelegeti clar dificultatea si sa va asigurati ca problema pe care incercati sa o rezolvati este o problema „adevarata”.
De aceea cateodata oamenii gasesc o problema diferita decat cea care le provoaca suferinta cu adevarat, si se concentreaza pe aceasta, caci este mai usor decat sa se confrunte cu adevarata problema. Acest pas implica intr-adevar gandirea dumneavoastra despre dificultatea pe care o aveti, intelegerea problemei si intelegerea de ce situatia este dureroasa.
Unii oameni vad problemele ca o diferenta intre ceea ce vor si cum este de fapt situatia. Este folositor ca in timpul acestei etape sa va ganditi in ce sens actuala situatie este diferita de cum ati vrea dumneavoastra sa fie. Daca acum infruntati multe decizii dificile, poate fi folositor in a crea o prioritate din acele probleme si sa va ocupati de ele una cate una.
|
Pasul 3: Generarea de solutii alternative. In aceasta etapa, trebuie sa va intrebati „Ce am facut in trecut in aceasta situatie, si cat de bine a functionat?”. Daca credeti ca ceea ce ati facut in trecut nu a fost la fel e eficient cum ati dori, ar fi folositor sa creati alte solutii care ar putea functiona mai bine.
Cand incepeti sa va ganditi la solutiile posibile, nu va limitati; ganditi-va la cat mai multe solutii posibil, chiar daca par nerealiste.
Va amintiti ca odata ati avut o problema asemanatoare si ati rezolvat-o sunandu-l pe colegul dumneavoastra care trece pe acolo in drumul spre servicu si va poate lua si pe dumneavoastra. Exista un risc, totusi, acela ca poate este deja pe drum, sau ca nu mai sunt locuri libere in amsina. |
Pasul 4: Luarea unei decizii Acum sunteti pregatit sa restrangeti cateva dintre optiunile pe care le-ati creat in pasul precedent.
De exemplu, daca solutia dumneavoastra va costa o suma mare de bani sau necesita multe ore de efort zilnic, aceasta poate fi prea dificila de pus in aplicare.
Atunci cand incepeti sa va restrangeti alegerile, amintiti-va, nicio solutie a vreunei probleme nu este perfecta si toate vor avea inconveniente, dar puteti mereu sa revizuiti solutia dca nu functioneaza asa cum va doriti dumneavoastra.
Dupa ce v-ati gandit la posibilele solutii si dupa ce ati parcurs mai multi pasi pentru a le verifica (sunati un coleg si vedeti ca telefonul suna ocupat; estimati cat timp va va lua sa mergeti pe jos si apoi sa luati un taxi) va decideti sa luati un taxi de acasa.
Desi aceasta decizie este mai costisitoare decat alternativele, va rezolva problema in cel mai bun mod. |
Un criteriu obiectiv permite tuturor sa se concentreze pe cele mai bune solutii. De asemenea le permite oamenilor sa isi schimbe parerea in mod flexibil.
Pasul 5: Punerea in aplicare si verificarea solutiei
Odata ce v-ati hotarat asupra solutiei care pare sa va rezolve problema, este momentul sa o testati. Asigurati-va ca atunci cand puneti in aplicare aceasta solutie, o faceti din toata inima si depuneti efort maxim.
Cheia spre solutionarea cu succes a unei probleme incepe in mintile noastre. Inseamna ca nu ar trebui doar sa ne „gandim” la un conflict sau la o problema. Ar trebui sa analizam multi factori si sa luam multe decizii „mici” care la final sa constribuie sa solutia unei probleme.
Preconditii importante pentru solutionarea cu succes a unei probleme:
Percepeti situatia sau problema intr-o maniera cat mai pozitiva posibil.
Intelegerea perceptiilor dumneavoastra va ajuta la deschiderea cailor spre gasirea solutiilor.
Luati in considerare emotiile
Cateodata, o problema poate genera emotii intense. Pana in momentul in care aspectele emotionale ale unei probleme sunt rezolvate, este dificil de obicei sa va ocupati de cele substantiale.
Daca exista sentimente puternice in special in ceea ce priveste o anumita problema, poate fi necesar sa mergeti dincolo de confirmarea acesteia si sa suspendati luarea unei decizii si sa incercati sa va calmati si sa reduceti emotiile.
Raspunsuri la intrebarile si exercitiile de la Unitatea Didactica 4 |
Exercitiul 1
3.
Exercitiul 2
Luati pur si simplu cel de-al doilea pahar si turnati sucul de portocale in cel de-al cincilea pahar
Exercitiul 3
3.
Exercitiul 4
2.