Key Competencies Kit
for Facing Lifelong Learning

EN ES DE BG RO LT
languages
menu line

Fiti responsabili

 

program_logo

This Project has been funded with support from the European Commission.  This communication reflects the views only of the author, and the Commission can not be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

education and training

 

Unitatea Didactica 5

Tema

Timpul

Fiti responsabili

  • Stabiliti teluri si prioritati, echilibrand serviciul si viata personala;

3 ore

  • Planuiti si administrati timpul, banii si alte resurse pentru a atinge unele scopuri;
  • Fiti raspunzator pentru faptele dumneavoastra;
  • Fiti responsabil din punct de vedere social si contribuiti la comunitatea dumneavoastra.

 

 

BeeResponsible

O persoana responsabila este acea persoana care poate actiona fara indrumare si supraveghere, pentru ca este raspunzatoare si responsabila pentru comportamentul sau.
A fi o persoana responsabila cere cunostinte, cunostinte ce sunt invatate inca din copilarie, pe tot parcursul vietii.
Ideal ar fi sa fim invatati de timpuriu de catre parintii nostri ce implica responsabilitatea. Daca avem noroc, suntem invatati ca fiecare actiune are o consecinta si ca trebuie sa facem ceea ce spunem ca o sa facem.

Daca ati stabilit sa va consolidati abilitatile ce vizeaza responsabilitatea, ar trebui sa incepeti de la trei lucruri fundamentale

  1. Ar trebui sa faceti un efort constient si sa incetati sa mai amanati lucrurile. Acest obicei este primul lucru de pe lista unei persoane care doreste sa evite responsabilitatea. Cand remarcati ca amanati lucrurile, obligati-va sa o faceti.
  1. Cel de-al doilea pas important de-a lungul procesului de a deveni responsabil este sa stiti care va sunt responsabilitatile. Sa stiti exact ce este nevoie sa faceti dumneavoastra la serviciu, acasa, in alta parte.

Intelegeti si acceptati consecintele. Exista consecinte la lucrurile pe care le facem in viata. Este adevarat ca fiecare actiune a noastra, fie ea pozitiva sau negativa, are o consecinta. Daca renuntati la scoala veti avea o educatie proasta si nu veti avea nicio sansa de a avea o slujba bina platita. Daca ati imprumutat bani va trebui sa ii inapouati si daca nu o puteti face, va veti putea pierde proprietatea sau veti putea chiar sa intrati la inchisoare. Daca intarziati constant la serviciu, v-ati putea pierde locul de munca. Daca deseori promiteti sa faceti ceva si nu o faceti, oamenii nu vor avea incredere in dumneavoastra. Este usor sa faceti ceea ce trebuie (sau sa nu faceti ceea ce nu trebuie) acum si sa nu trebuiasca sa aveti de-a face cu unele consecinte negative mai tarziu.

 

ACTIVITY 1
Please make a list of your main responsibilities at home. Then revise them and mark honestly  those which you most often put off. Analyse why do you do this and write down the main reasons. This simple exercise will help you to strengthen your responsibility skills.

In acest modul de pregatire ne vom concentra asupra urmatoarelor domenii de comportament responsabil:
1. Stabilirea telurilor si prioritatilor in echilibrarea vietii de familie si a serviciului. Nu exista scuze pentru situatie in care oamenii nu au timp pentru familiile si copiii lor din cauza ca „muncesc din greu”. In afara de situatia in care oamenii evita in mod deliberat responsabilitatile familiale, exista trei motive principale ce determina ca munca sa eclipseze familia atat de des:

Abilitatile de administrare a timpului reprezinta nucleul echilibrului dintre viata de familie si serviciu. Puteti obtine informatii de baza referitaore la administrarea timpului i modulul de pregatire numarul 5 (unitatea de didactica 3).
Fiecare persoana are un loc important in familia sau in gospodaria sa. Nici barbatul, nici femeia nu este mai important decat celalalt. Sunt parteneri egali si ar trebui sa lucreze impreuna pentru a asigura nevoile spirituale, emotionale, intelectuale si fizice ale familiei. Oamenii responsabili ar trebui sa inteleaga faptul ca familia solicita nu numai resurse materiale, ci si timp si participare.
Parintii responsabili:

Responsabilitatile esentiale ale parintilor:

2. Imbunatatirea administrarii banilor personali (ai familiei). Un numar sporit de oameni au o intelegere slaba a notiunilor de baza a banilor. Totusi, administrarea banilor reprezinta o parte uriasa din actiunea de a fi o persoana responsabila. Cu totii vrem lucruri. Dar catodata nu ni le putem permite

Nu uitati!

Reflect upon that

Abilitatile de planificare a bugetului ajuta in procesul de a intelege cati bani castigati si cheltuiti intr-o perioada de timp. Cand creati un buget, creati un plan de a cheltui sau strange bani.

Cel mai important lucru in administrarea responsabila a banilor personali sau ai familiei este sa urmariti veniturile dumneavoastra actuale si cheltuielile.
Cum va puteti administra banii si sa evitati datoriile daca suma de bani castigata si cheltuita din buzunarul dumneavostra este necunoscuta. Incercati sa urmariti veniturile si cheltuielile personale si ale familiei timp de o luna.

Nu uitati!

Reflect upon that

Un buget nu reprezinta nimic mai mult decat o nereusita si un plan referitor la cat de multi bani castigati si unde se duc.

A crea un buget este vital in a mentine ordinea pe partea financiara.

Iata pasii in administrarea zilnica a banilor
Inainte sa incepeti sa va creati bugetul, este important sa realizati ca pentru a avea succes, trebuie sa furnizati cat mai multe informatii amanuntite.
In cele din urma, rezultatul final va putea sa arate de unde vin banii dumneavoastra, cat de multi aveti so unde se duc toti.
Utilizati urmatoarele forme simple de buget pentru a ajuta la formarea unui buget lunat sau saptamanal. Odata ce aveti o aproximatie de cat castigati sau chltuiti in categoriile specificate (sau creati propriile dumneavoastra categorii de buget), incercati sa creati un buget lunar folosind foile de lucru. Apoi, in timpul lunii urmariti elementele si vedeti unde sunteti peste sau sub buget.

CATEGORIE

BUGETUL LUNAR

SUMA DE BANI EFECTIVA LUNARA

DIFERENTA

VENIT (sursa)

 

 

 

CHELTUIELI (fixe si variabile):

 

 

 

CASA (Ipoteca sau Chiria, reparatiile…)

 

 

 

UTILITATI

 

 

 

MANCARE

 

 

 

OBLIGATII FAMILIALE: Pensia alimentara a copilului, Caminul

 

 

 

SANATATE

 

 

 

TRANSPORT

 

 

 

ACHITARE DATORII

 

 

 

HAINE

 

 

 

DISTRACTIE/RECREARE

 

 

 

DIVERSE

 

 

 

Strangeti fiecare declaratie de venit pe care o puteti obtine. Acest lucru include orice informatii referitoare la o sursa de venit sau cheltuieli.
Inregistrati-va toate sursele de venit. Daca lucrati pe cont propriu sau aveti orice alta sursa exterioara de venit, asigurati-va ca le inregistrati si pe acestea. Daca venitul dumneavoastra este sub forma unui cec de plata regulat, in cazul caruia taxele sunt automat deduse, folosind apoi venitul net, sau daca plata se face acasa, suma de bani este in regula. Inregistrati acest venit total ca o suma lunara.
Faceti o lista de cheltuieli lunare. Scrieti o lista a tuturor cheltuielilor asteptate pe care planuiti sa le suportati in cursul unei luni.
Impartiti cheltuielile in doua categorii: fixe si variabile. Cheltuielile fixe sunt cele care raman relativ aceleasi in fiecare luna si reprezinta parti necesare ale modului domneavoastra de viata. Eceatea includeau cheltuieli precum ipoteca sau chiria, si asa mai departe. Aceste cheltuieli, in cea mai mare parte, sunt esentiale si nu este probabil ca, inca, acestea sa se schimbe in buget. Cheltuielile variabile reprezinta tipul care care se schimba de la luna la luna si includ elemente precum mancarea, hainele si altele. Aceasta categorie va fi importanta cand se vor face ajustari.
Faceti totalul venitului si cheltuielilor dumneavoastra lunare. daca rezultatul dumneavoastra final arata mai multe venituri decat cheltuieli, sunteti la un bun inceput. Acest lucru inseamna ca puteti sa folositi acest exces in ariile de buget precum educatia dumneavoastra si a copiilor dumneavoastra, de exemplu. Daca cheltuielile mai mari depasesc venitul, acest lucru inseamna ca sunt cateva schimbari care vor trebui facute.
Faceti ajustari in ceea ce priveste cheltuielile. Daca ati identificat in mod precis ati facut o lista a tuturor cheltuielilor dumneavoastra, ultima misiune ar fi sa faceti ca cele doua coloane care reprezinta veniturile si cheltuielile sa fie egale. Aceasta inseamna ca toate veniturile dumneavoastra sunt calculate si rezervate pentru anumite cheltuieli. Daca va aflati intr-o situatie in care cheltuielile sunt mai mari decat venitul, ar trebui sa aruncati o privire la cheltuielile variabile pentru a gasi cuprinsuri pe care sa le eliminati.
Este important sa va revedeti regulat bugetul, pentru a va asigura ca nu va abateti de la drum.

ACTIVITY 2
Create your personal (family) budget model following instructions presented in this section.

3. Contribuiti la comunitatea in acre traiti. O comunitate reprezinta un grup de oameni cu interese comune. Fiecare este un membru a cel putin unei comunitati., comunitatea in care traiesc. Fie ca dumneavoastra considerati comunitatea ca fiind reprezentata de persoanele care locuiesc in imobilul dumneavoastra, fie de oamenii din cartier sau din oras, aveti o responsabilitate ca si membru al acelei comunitati. Aceasta responsabilitate incepe cu supunerea regulilor vietii comunitatii si respectarea celorlalti oameni. Mai mult, sunt multe cai prin care sa participati la viata comunitatii dumneavoastra si multe mijloace prin care sa contribuiti la bunastarea acesteia; cea mai importanta parte in acest caz este perceptia dumneavoastra pozitiva a unei comunitati si vointa de a face ceva.

EXERCISE 1
Please choose the right answer. What responsible person is:
1. a person who can learn many foreign languages. 
2. one who is can act without guidance or supervision, because he or she is accountable and answerable for his or her behaviour.
3. a person who is working hard.

 

EXERCISE 2
Please mark the right answer 
The most important thing in responsible personal or family money management is:
1. to earn more money;
2. to borrow money on time.
 3. to track your actual income and expenses.

 

EXERCISE 3
Please mark the right answer 
A budget is :
1. the amount of money you have at your disposal.
 2. a breakdown and plan of how much money you have coming in and where it goes.
3.  the amount of money you spend

Reflect upon that

Raspunsuri la intrebarile si exercitiile Unitatii Didactica 5

 

Exercitiul 1

1.

 

Exercitiul 2

3

 

Exercitiul 3

2

 

Previous Go To Top Next