This Project has been funded with support from the European Commission. This communication reflects the views only of the author, and the Commission can not be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. |
« Abilitatile sociale reprezinta toate lucrurile pe care ar trebui sa le spunem sau sa le facem atunci cand interactionam cu oamenii. » Michele Novatni
Abilitatile sociale si civice reprezinta abilitatile cele mai importante pe care le poate avea o persoana. Oamenii sunt fiinte sociale si o lipsa de bune competente sociale poate conduce la o viata singuratica si nefericita, plina de anxietata si depresie.
Abilitatile sociale deosebite va ajuta sa intalniti oameni interesanti, sa aveti o familie frumoasa si care va sustine, sa obtineti slujba pe care v-o doriti, sa avansati in cariera si relatii.
Din fericire, ca orice alta abilitate, abilitatile sociale si civile pot fi invatate cu succes…
Deseori avem convingeri incorecte referitoare la competenta noastra sociala. Iata cateva exemple comune a acestor idei :
|
Cum ne dezvoltam competentele sociale?
Felul in care ne comportam depinde foarte mult de celelalte persoane care ne inconjoara si de felul in care comunicam cu acestea.
Competenta sociala reprezinta mai mult decat un simplu set de abilitati sociale independente. Este indemanarea de a folosi diverse abilitati si resurse psiho-sociale intr-o situatie anume.
De exemplu, indemanarea de a comunica efectiv este o competenta care poate depinde de cunostintele dumneavoastra de limba, de abilitatea de a intelege informatiile si de a va exprima gandurile. Cateodata, pentru a comunica puteti avea nevoie de abilitati practice de manuire a calculatorului : sa discutati pe Skype, sa scrieti si sa trimiteti mesaje.
Nu mai putin importante sunt atitudinile dumneavoastra fata de cei cu care comunicati.
In cursul vietii invatam cum sa comunicam cu ceilalti oameni.
Unitatea Didactica 1 |
Tema |
Timpul |
Abilitatile sociale si civice |
Definitii de baza ; notiunea de abilitati sociale ; |
1 ora |
Rolul abilitatilor sociale pentru dezvoltarea personala ; |
Exista multe definitii ale abilitatilor sociale.
Una dintre cele mai simple si concise est urmatoarea: abilitatile sociale reprezinta abilitatea de a comunica, de a persuada, de a interactiona cu alte persoane, fara a provoca un conflict.
Relatia pe care o avem cu ceilalti are doua directii: influentam gandurile, atitudinile, dorintele celorlalti oameni… si, in acelasi timp, suntem influentati de ei.
Felul in care vorbim – cuvintele pe care le alegem, cum pronuntam cuvintele si cum este limbajul trupului nostru (modul in care priviti oamenii, ce fel de gesturi facem, expresiile fetei, aspectul fizic…) toate acestea au un impact asupra modului in care comunicam cu celelalte persoane.
Spre exemplu, tinand degetul mare in sus ii putem face pe unii oameni din multe tari sa creada ca facem autostopul; oricum, utilizarea acestui gest in Grecia este considerata foarte jignitoare.
Aceasta situatia din viata de zi cu zi arata cum bunele abilitati sociale va permit sa va atingeti scopurile fara a deteriora relatiile cu oamenii din jur. |
Dezvoltarea abilitatilor sociale este foarte importanta. Ciar si cei mai timizi oameni din lume pot depasi incapacitatea de a interactiona cu ceilalti, cat timp sunt hotarati sa lucreze asupra faptului de a-si imbunatati aceste abilitati.
Multi oameni inteleg gresit ce sunt si ce nu sunt abilitatile sociale. O sa aruncam repede o privire la cateva greseli comune referitoare la abilitatile sociale si la cateva informatii cu privire la ce reprezinta abilitatile sociale.
Nu este adevarat. A vorbi mult u este deloc o abilitate sociala. De fapt, oamenii pot incepe sa ii evite pe cei care vorbesc mult. Astfel de oameni foarte vorbareti pot fi priviti ca: - egocentrici: daca monologul lor este in mare parte despre ei insisi; - nepoliticosi: daca monopolizeaza conversatia si arata prea puti respect pentru timpul ascultatorului; - plictisitori: au tendinta sa includa prea multe informatii banale, ceea ce este irelevant si neinteresant pentru ascultator.
Oamenii sunt interesanti daca au ceva ce merita spus si daca sunt capabili sa poarte o discutie. Bunele abilitati sociale includ capacitatea de a vorbi si, la momentul potrivit, de a asculta.
Falsele bune abilitati sociale sunt aceleasi pentru fiecare. Cei carora le place mai mult sa fie singuri, dar si cei carora le place sa isi petreaca timpul in compania altor persoane (introvertite sau extrovertite) pot avea abilitati sociale deosebite sau deficitare. Abilitati precum capacitatea de a asculta, de a vorbi, de a avea o buna reactie cer atentie din partea celor ce au bune abilitati sociale.
Abilitatile sociale bune sunt necesare in special pentru implinirea si dezvoltarea personale si reprezinta cheia in stabilirea si mentinerea tutror relatiilor – la munca, acasa si in comunitate. |
Iata de ce competenta sociala este una dintre competentele-cheie in invatatura pe viata – o prioritate in a invata la nivelul Uniunii Europene.
Raspunsuri la intrebarile exercitiilor de la Unitatea Didactica 1 |
Exercitiul 1
3. Ablitatile sociale reprezinta capacitatea de a discuta cu alte persoane fara a provoca un conflict.
Exercitiul 2
1. Nu
2. Nu