This Project has been funded with support from the European Commission. This communication reflects the views only of the author, and the Commission can not be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. |
Unitatea Didactica 2 |
Tema |
Timpul |
Abilitati de comunicare |
|
3 ore |
|
||
|
Abilitatile de a citi sunt foarte importante din mai multe motive: reprezinta o unealta puternica a comunicarii cu alti oamnei; o sursa de informatie si placere.
Citirea cu succes a cuvintelor apare atunci cand exista o potrivire intre sirul literei de inceput si reprezentarea unui cuvant. Cititorul poate intalni probleme in procesarea sirurilor de litere sau in selectarea intelesului cerut al unui cuvant.
Cand cineva citeste ceva, obiectivul nu este sa se uite la fiecare cuvant si imagine pe cat de repede posibil. Mai degraba, este acela de a identifica si intelege informatiile si ideile utile cat se poate de eficient. Atunci cand este vorba de citit, subconstientul dumneavoastra este radrul care va ajuta sa parcurgeti texte si sa va concentrati pe ceea ce este interesant si important pentru dumneavoastra.
Iata o imagine de ansamblu a patru tipuri de abilitati de citit utilizate in fiecare limba:
Cand cautati cunostintele prin citirea unor manuale sau a altor materiale de pregatire, trebuie sa va asigurati ca sunteti implicat activ in procesul de citit. Este o pierdere de timp sa cititi pasiv doar, in felul in care ati citit o poveste de groaza in vacanta. Trebuie sa invatati foarte mult in urma lecturii. Deci antrenati-va minte pentru a invata.
Pentru lectura activa, intai strangeti informatiile, trebuie sa va concentrati asupra acestora si sa va fixati teluri:
Iata patru sfaturi din viata de zi cu zi pentru a va face lectura cu adevarat activa:
Alegeti ceea ce credeti ca reprezinta cele mai importante parti din ceea ce cititi. Faceti acest lucru pe propria dumneavoastra copie a textului sau pe xeroxuri, nu pe cartile imprumutate. Daca aveti memorie vizuala, veti gasi util sa folositi diverse culori pentru a evidentia diversele aspecte din ceea ce cititi.
Marcati principalele rubrici pe masura ce cititi. Folositi unul sau doua cuvinte cheie pentru fiecare punct. Cand nu doriti sa marcati textul, pastrati un fisier de insemnari pe care le faceti in timp ce cititi.
Inainte de a incepe sa cititi ceva, cum ar fi un articol, un capitol sau o carte in intregime, pregatiti-va pentru lectura notandu-va cateva intrebari la care doriti ca materialul sa raspunda. In timp ce cititi, notati intrebarile pe care le ridica autorul.
Ajutati-va mintea sa se angreneze si concentreze. Mintea dumneavostra est angrenata in citit atunci cand cauta in mod activ raspunsuri la intrebari.
Cititi in gand prima sectiune cu intrebarile dumneavoastra. Cautati raspunsurile, si alcatuiti alte intrebari daca este necesar. Dupa fiecare sectiune, opriti-va si ganditi-va la intrebarile anterioare. Vedeti daca puteti raspunde la ele din memorie. Daca nu, aruncati o privire inapoi asupra textului. Faceti acest lucru cat de des simtiti nevoia. Odata sfarsit intregul capitol, reveniti la toate intrebarile de la toate rubricile. Vedeti daca inca mai puteti raspunde la ele. Daca nu, recititi si reimprospatati-va memoria.
Faceti o pauza dupa ce ati citit o sectiune din text. Apoi:
Citirea unor grupuri de cuvinte la fiecare privire
Se dovedeste ca ochii nostri nu pot pricepe informatiile decat atunci cand sunt opriti. Ceea ce este perceput ca miscare continua este de fapt miscare-pauza-citit-miscare-pauza-citit, etc. Puteti face cu usurinta o verificare, stand fata in fata cu un partener, tinand o carte si privindu-le ochii in timp ce citesc. Cheia este sa diminuati numarul de opriri, marind numarul de cuvinte pe care le vedeti la fiecare oprire, asa cum demonstreaza imaginea urmatoare.
Persoana care foloseste primul model al miscarii ochiului se uita de fapt la fiecare cuvant, rand pe rand. Persoana care utilizeaza cel de-al doilea se uita totusi la fiecare cuvant, dar in grupuri. Persoana care foloseste cel de-al treilea model de miscare al ochiului „observa” doar cateva cuvinte cheie si face acest lucru citind si pe orizontala si pe verticala in acelasi timp.
.
„Dar primul cititor o sa inteleaga materialul mult mai bine decat al treilea!” ati putea gandi dumneavoastra. Este posibil, acesta este raspunsul meu. Daca cel de-al treilea cititor foloseste toate cele trei modele de miscare a ochiului, utilizand in mod foarte selectiv modelele mai incete, atunci are o sansa mai mare de a intelege materialul de mare relevanta pentru el.
Cititorul destept este cel ce utilizeaza cea de-a treia tehnica pentru a scana intregul text (privire de ansamblu) sau capitol (previzualizare), dupa care revine si foloseste o combinatie dintre primele doua tehnici pentru a explora in continuare sectiunile de mare relevanta. Pentru a ajunge atat la cel de-al doilea, cat si la cel de-al treilea nivel, se cere o strategie a memoriei vizuale. Trebuie sa invatati sa „aveti incredere in propriii ochi”. Acest lucru implica o schimbare a procesului dumneavoastra de lectura in gand de la „vad-spun-inteleg” la numai „vad-inteleg”.
Felul in care vorbim are un impact imens asupra relatiilor noastre cu alte persoane.
Exprimati-va punctul de vedere cat succint posibil. Este descurajator sa ascultam un interlocutor vorbaret, dezorganizat. Explicatiile lungi sunt confuze pentru ascultator si ceea ce vreti de fapt sa spuneti isi pierde din concretete, relevanta si impact.
Improving speaking skills is your opportunity to help the listener understand YOUR point of view.
Sa va ameliorati abilitatile de a vorbi este oportunitatea dumneavoastra de a-l ajuta pe ascultator sa VA inteleaga punctul de vedere.
Daca doriti ca celelalte persoane care va asculta sa inteleaga ceea ce doriti sa le spuneti, discursul dumneavoastra ar trebui sa fie:
Rolul limbajului trupului i comunicare este foarte ridicat. Ceea ce aratam prin postura, gesturile, expresia fetei noastre, si altele, contribuie in proportie de 55% la ceea ce inteleg ceilalti. De fapt, prin limnajul corpului nostru, comunicam neincetat, fie ca vrem sau nu!
|
Fata reprezinta, poate, cea mai importanta parte care reda informatiile de natura emotionala. O fata se poate lumina cu entuziasm, energie, si aprobare, poate exprima confizie sau plictiseala, si sa se incrunte de neplacere. Ochii sunt in special expresivi in a reda bucuria, tristetea, furia sau confuzia.
Posturile corpului nostru pot crea un sentiment de deschidere cald sau de respingere rece. De exemplu, cand cineva sta tacut cu mainile indoite usor in oala, se creeaza un sentiment de anticipare si interes. O postura cu bratele incrucisate pe piept infatiseaza un sentiment de inflexibilitate. Actiunea de a-si strange maerialele si de a incerca sa se ajunga la geanta semnaleaza o dorinta de a incheia conversatia.
Modul in care spunem ceva si nu ceea ce spunem prin tonul, intensitatea si cadenta vocilor noastre contribuie cu aproximativ 38% la ceea ce comunicam cuiva. |
O propozitie poate avea diverse intelesuri, depinzand de accentul pe care il punem pe cuvinte, si de tonul vocii. De exemplu, afirmatia „Nu am spus ca esti prost” are sase intelesuri diferite, depinzand de care cuvant este accentu
Cand suntem nervosi sau entuziasmati, discursul nostru tinde sa devina mai rapid si de intensitate mai mare. |
Cand mesajele noastre sunt inconsecvente, ascultatorul poate deveni confuz. Inconsecventa poate crea de asemenea o lipsa de incredere si sa submineze sansa de a construi o relatie buna de lucru.
Cand limbajul trupului nu corespunde cuvintelor, limbajul trupului tinde sa nu fie crezut. Examinati exemplul in care cineva care cu falcile inclestate, cu ochii incruntati si cu tonul vocii foarte ridicat, va spune ca nu este nervos. Ce este mai probabil sa credeti? Ceea ve vedeti sau ceea ce auziti?
Cheia in ceea ce priveste primirea mesajelor in mod eficient este procesul de ascultare.
A asculta reprezinta o combinatie intre a auzi ce spune altcineva si implicare psihologica alaturi de persoana care vorbeste. A asculta cere mai mult decat a auzi cuvinte. Cere o dorinta de a intlege o alta fiinta umana, o atitudine de respect si acceptare, si bunavointa de a intra in mintea cuiva pentru a incerca si vedea lucrurile din punctul de vedere al celuilalt.
A asculta cere un nivel ridicat de concentrare si energie. Cere sa lasam deoparte propriile noastre ganduri si preocupari, sa ne punem in locul celuilalt si sa incercam sa vedem lumea prin ochii acelei persoane.
Adevarata ascultare cere ca noi sa incetam procesul de judecare, evaluare si aprobare, intr-o incercare de a intelege ceea ce ceilalti oameni vor sa spuna. A asculta pentru a intelege reprezinta, intr-adevar, o sarcina dificila!
Ca a asculta::
|
A invata sa fiti un bun ascultator este o sarcina dificila pentru multe persoane. Oricum, abilitatile specifice ale comportamentului de ascultare eficienta pot fi invatate.
Abilitati cheie de ascultare:
… aceasta implica o miscare adecvata a corpului, contact vizual, si „postura de implicare”. Prin limbajul trupului dumneavostra, ii comunicati vorbitorului „Ceea ce spui este foarte important. Sunt in totalitate prezent si am intentia de a te intelege.”
Cream o postura de implicare prin:
Pentru a intelege adevaratul inteles a ceea ce ceilalti oameni va transmit, trebuie sa fiti capabili sa dobanditi intelegerea in ceea ce priveste atat emotia cat si continutul mesajului.
Cand oamenii sunt stersati, au tendinta de a crea bariere in comunicare.
Toate aceste exemple de bariere zadarnicesc comunicarea, intelegerea reciproca, respectul, rezolvarea problemelor si identificarea solutiilor care corespund nevoilor fiecaruia. Acestea pun o tensiune serioasa asupra relatiilor.
Comunicarea eficienta are doua directii. Implica vorbitorul activ si ascultatorul. |
Adevarat
Fals
Nu se mentioneaza in text
Adevarat
Fals
Adevarat
Fals
Nu se mentioneaza in text
Adevarat
Fals
Nu se mentioneaza in text
Adevarat
Fals
Nu se mentioneaza in text
_ Incerc sa ascult cu atentie chiar si atunci cand nu ma intereseaza subiectul.
_ Sunt deschis la punctele de vedere ce difera de ale mele.
_ Stabilesc contact vizual cu interlocutorul atunci cand ascult.
_ Incerc sa evit sa fiu defensiv cand cel care vorbeste emite emotii negative.
_ Incerc sa recunosc emotia din spatele cuvintelor celui care vorbeste.
_ Anticip felul in care celalalt va reactiona cand vorbesc.
_ Imi notez atunci cand este necesar, pentru a-mi aminti ce am auzit.
_ Ascult fara a judeca sau critica.
_ Raman concentrat chiar si atunci cand aud lucruri pe care le dezaprob sau de care nu vreau sa aud.
_ Nu permit momente de neatentie cand sunt concentrat asupra procesului de ascultare.
_ Nu evit situatiile dificile.
_ Pot ignora particularitatile si aspectul interlocutorului.
_ Evit sa sar direct la concluzii cand ascult.
_ Invat ceva, oricat de putin, de la fiecare persoana pe care o intalnesc.
_ Ascult ideile principale, nu doar detaliile.
_ Stiu ceea ce ma enerveaza.
_ Ma gandesc la ceea ce incerc sa comunic atunci cand vorbesc.
_ Incerc sa comunic in cel mai bun moment posibil pentru a avea succes.
_ Nu presupun un anumit nivel de intelegere in ascultatorii mei atunci cand vorbesc
_ De obicei transmit mesajul atunci cand comunic
_ Consider ca cea mai buna forma de comunicare este: email, telefon, personal, etc.
_ Tind sa ascult mai mult decat ceea ce vreau sa aud.
_ Pot sa rezist sa nu visez cu ochii deschisi atunci cand nu ma intereseaza interlocutorul.
_ Pot reformula cu usurinta cu propriile mele cuvinte ceea ce tocmai am auzit.
_ Total
Raspunsuri la intrebarile si exercitiile din Unitatea Didactica 2 |
Exercitiul 1
Exercitiul 2
Exercitiul 4
Scoring
75-100 = Sunteti o excelenta persoana care asculta si comunica. Tineti-o tot asa
50-74 = Incercati sa fiti un bun ascultator, dar este timpul sa va reimprospatati cunoștințele
25-49 = A asculta nu reprezinta unul dintre punctele dumneavoastra forte. Incepeti sa fiti atenti.