Key Competencies Kit
for Facing Lifelong Learning

EN ES DE BG RO LT
languages
menu line

Motivatia pentru a invata

 

program_logo

This Project has been funded with support from the European Commission.  This communication reflects the views only of the author, and the Commission can not be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

education and training

 

Unitatea didactica 5

Tema

Timp

Motivatia pentru a invata

Stereotipuri legate de LLL(invatarea pe tot parcursul vietii);

2 ore

factori noi ce privesc capacitatea de angajare si competitivitatea pe piata fortei de munca;

avantajele LLL dincolo de piata fortei de munca: construirea unei comunitati; parentaj de calitate si viata de familie;

 

Mouse

Unul dintre principalele stereotipurile despre învaţarea pe tot parcursul vieţii este acela că abilitaţile de a învaţa scad o data cu varsta. Stereotipurile legate varsta, pe de alta parte, sunt problematice în învaţarea continua, un studiu a aratat ca abilitatea de învăţare şi promptitudinea, flexibilitatea şi creativitatea sunt toate asociate cu tinerii cursanti, pe cand  cursantii în vârstă le sunt atribuite disciplina, o constiinciozitate de prim rang şi devotament.

 Cercetarile despre varsta au aratat ca: capacitatea de invatare nu scade o data cu varsta ci cu lipsa de practica.

In ciuda acestui fapt – stereotipurile legate de varsta raman cel mai mare obstacol in calea invatarii pe tot parcursul vietii. 

Cursantii in varsta sunt perceputi ca invatand mai incet, ca fiind inflexibili, avand competente de calculator insuficiente, sau dand dovada de slabe performante de pregatire.

Rezultatele cercetarilor arata ca capacitatea de învaţare nu scade în mod necesar o data cu varsta, ci in principal din lipsa de practica. Atata timp cat creierul este antrenat continuu, învăţarea este posibila pe parcursul intregii vieţii. Capacitatea de învăţare nu scade cu vârsta, învăţarea pe tot parcursul vietii este imperativa pentru a contracara schimbările demografice.

În realitate, competenţele pe care oamenii le au – sau nu le au - au o importanţă care merge peste şi dincolo de capacitatea lor de angajare. Abilităţile au, de asemenea, un impact vital asupra:

Foarte des se pot întalni astfel de argumente pentru învaţarea pe tot parcursul vietii precum  calificare imbunatatita, capacitatea de a adaptare la cerintele noului angajator şi de a raspunde provocarilor de pe piata fortei de munca, cu alte cuvinte, abilitatea de a deveni mai competitiv în cautarea şi pastrarea locurilor de munca. Aceste avantaje sunt foarte importante pentru toţi, într-adevar. O slujba bine platita, sigura, decenta este o conditie importanta pentru bunastare.

Cu toate acestea, beneficiile învaţarii pe toata durata vietii merg dincolo de competitivitate pe piaţa muncii sau posibilitatea de a avea castiguri bune; acestea au un impact pozitiv asupra personalitatii si imbogaţesc viaţa de zi cu zi.

Iata cateva dintre ele, care te vor ajuta sa recunosti nevoia de a învaţa şi sa cauti noi cunoştinţe:
1. Abilitatile de invatare pe tot parcursul vietii ajuta la dezvoltarea completa a abilitatior naturale;
Abilitatile invatarii pe tot parcursul vietii iti deschid mintea. O parte integranta a abilitaţilor de învatare pe tot parcursul vietii este capacitatea de schimburi de idei si puncte de vedere. Nimic nu se comapara cu a asculta sau a lua parte la discuţii incitante care ne ajuta sa vedem cealalta parte a unei probleme. Acea atitudine de a da si a lua ne deschide mintea. Abilitatile de învatare pe tot parcursul vietii creaza un spirit curios. Cu cat cursantii descopera mai multe, cu atat vor sa invete mai multe.
2. Abilitatile de învatare pe tot parcursul vieţii iti cresc nivelul de întelepciune şi iti permit sa vezi viata în perspectiva. Invatarea pe tot parcursul vietii ne creste înţelegerea in privinta interogatiilor de tipul “de ce?” si “ce?” legate de succesele si esecurile anterioare, si ne ajuta sa ne înţelegem mai bine. Dezvoltam pe deplin întelepciunea, care poate veni mai târziu in viata.
3. Abilitatile de învatare pe tot parcursul vietii ne ajuta sa ne adaptam la schimbare. Societatea bazata pe cunoastere este într-o stare de flux constant. Deseori, pe masura ce imbatranim e posibil sa ne simtim ca proverbialul "caine batran care nu poate invata trucuri noi" Nu este adevarat deloc, abilitatile de învatare pe tot parcursul vietii ne permit să tinem pasul cu schimbarile societatii. În plus, mediul de învatare cu colegii nostri nu numai ca ne permite sa fim la curent cu schimbarea, dar, de asemenea, o face mai distractiva.
4. Abilitatile de invatare pe tot parcursul vietii ne mentin implicati ca si contribuabili activi ai societatii.
5. Abilitatile de învatare pe tot parcursul vietii ne ajuta sa ne facem prieteni noi, sa stabilim relatii trainice. Nimanui nu-i place singuratatea. Prin intermediul învatarii pe tot parcursul vietii, oamenii cunosc oameni noi, fauresc prietenii si relatii cu ceilalti, si se bucura de o viata sociala activa. Invatarea pe tot parcursul vietţii este o modalitate geniala pentru a pastra legatura cu oamenii, de a intalni noi prieteni, si de a te bucura de viata, înconjurat de oamenii care imbratiseaza cu adevarat entuziasmul anilor de mai tarziu.
6. Abilitatile de învatare pe tot parcursul vietii conduc la o viata îmbogatita de auto-împlinire. Ele intaresc convingerea conform careia capacitatea noastra de a învata nu scade pe masura ce creste numarul anilor.

Deoarece competentele slabe au un efect de subminare a încrederii în sine a oamenilor, ele reduc, de asemenea, capacitatea indivizilor - si dorinta lor – de a actiona pentru a-si îmbunatati situatia. Adultii care sunt dezavantajati din punct de vedere social prezinta o probabilitate mai scazuta decat populaţia generala să fie angajati în procesul de învatare.
Invatarea pe tot parcursul vietii reprezinta ideea de învatare în toate etapele vietii (de la copilaria timpurie pana la batranete) si sub toate formele (formala, non-formala şi informala).

Învatarea este un proces continuu în care rezultatele unui individ şi motivatia de a învata într-o anumita perioada a vietii depind de abilitatile de învatare, cunostintele, obiceiurile şi experientele de învatare, dobandite la o varsta mai tanara.
Dobandirea şi actualizarea continua a abilitatilor si a competenţelor este considerata o conditie prealabila pentru dezvoltarea personala a tuturor cetatenilor si pentru participarea lor la toate aspectele societatii.

Vulnerabilitatea la somaj, precum si, lista "de persoane cele mai dezavantajate pe piata fortei de munca” nu sunt noi; ceea ce este nou sunt cauzele din radacina şi manifestarile de vulnerabilitate, care s-au schimbat profund în ultimul deceniu.

La momentul actual vulnerabilitatea pe piata muncii se manifesta nu numai în cadrul unui cerc restrâns de "grupuri tradiţionale vulnerabile la somaj" precum - persoane slab calificate, persoane cu handicap, femei, imigranţi.

Expunerea la riscuri de somaj poate afecta orice grup în societate, pentru ca toate grupurile se confrunta cu vulnerabilitati care reprezinta în mare măsura rezultatul schimbarilor rapide socio-economice.  
Schimbarile rapide economice şi sociale afecteaza perspectivele de angajare ale diferitelor grupuri si de asemenea, influenteaza caracteristicile celor care sunt vulnerabili. De exemplu, barbatii de varsta mijlocie (dintre care majoritatea erau muncitori calificati) au fost exclusi de pe piata muncii in timpul declinului abrupt din producţie între anii 1992 si 1995 în Lituania la fel ca în multe alte tari din fosta Uniune Sovietica.

Din 2004, cand Lituania a aderat la UE, procesul de Eurointegrare a început sa dea nastere cauzelor profunde ale vulnerabilitatii la somaj. In Lituania, ca si în alte noi state membre, companiile nationale si-au extins operatiunile in strainatate, astfel ca pentru majoritatea locurilor de munca (nu neaparat cu inalta calificare) o buna cunoastere a limbilor straine a devenit cruciala.

Afluxul de turisti straini a dus la cresterea cerinţelor de limba pentru numeroase locuri de munca în domeniul serviciilor (magazine, hoteluri, restaurante ...). Aceasta situatie a devenit mult mai dificila pentru persoanele de peste patruzeci de ani (dintre care majoritatea nu au competente lingvistice relevante si nu sunt pregatiti sa invete)  in ceea ce priveste pastrarea locurilor de munca sau gasirea de noi locuri de munca.
Societatile schimbatoare si pietele fortei de munca fac un grup de oameni sa fie nesiguri pe locurile lor de munca, în timp ce ofera noi oportunitaţi pentru ceilalti. În acest context, nu există abilităţi sau competenţe ‘corecte’ care sa poata asigura siguranta pe viata a locului de munca. Exemplul clasic de vulnerabilitate este incapacitatea de adaptare la schimbari si de a invata pe tot parcursul vietii.
In zilele noastre trebuie sa cautam siguranta în schimbare fata de siguranta împotriva schimbarii.
Lipsa deprinderilor de învatare de-a lungul vietii agraveaza în mod semnificativ alti factori, traditionali, de vulnerabilitate (sex, handicap, varsta, aparţenenta la minoritaţile etnice şi altele).

Tine minte!

Reflect upon that

Aspectul important al invatarii adulte este motivatia. Cel putin cinci factori servesc drept surse de motivare pentru invatarea adulta:

  • Relatiile sociale: pentru a lega noi prietenii, pentru a satisface nevoia de legaturi si prietenii.
  • Bunastarea: pentru a gasi locuri de munca bine platite si pentru a avea mai multe oportunitati de venituri (cum ar fi, de exemplu, inceperea unei afaceri proprii).
  • Ascensiune personala: pentru a  obtine un statut mai inalt la locul de munca, pentru asigurarea progresului personal.
  • Evadare / Stimulare: pentru a scapa de plictiseala, pentru a oferi o schimbare in rutina de acasa sau de la serviciu si pentru a oferi opusul altor detalii obositoare ale vietii.
  • Curiozitate si interes: pentru a invata de dragul de a invata, pentru a cauta cunoastinte doar de dragul lor, si pentru a satisface o minte iscoditoare.

Spre deosebire de copii si adolescenti, adultii au multe responsabilitati pe care trebuie sa le echilibreze in raport cu cerintele activitatii de învatare. Datorita acestor responsabilitati, adulţii se lovesc de bariere la participarea în procesul de învatare. Unele dintre aceste bariere se refera la lipsa de timp, de bani, de incredere, sau de interes, lipsa de informatii despre oportunitatile de a invata, probleme de planificare ",birocratie", si probleme legate de ingrijirea copilului şi de transport.

Factorii de motivare pot fi, de asemenea, o bariera. Ce-i motiveaza pe cursantii adulţi? Motivatiile tipice includ o cerinta de competenta sau de autorizare, o promovare asteapta (sau realizata), motivarea la locul de munca, necesitatea de a mentine competentele vechi sau de a invata altele noi, necesitatea de adaptare  la schimbarile aparute la locul de munca, sau nevoia de a învata pentru a fi in conformitate cu directivele companiei.

ACTIVITY 1
Please think over what motivate you to learn and list these factors in priority order. First is the most important.
After you have done the list of motivating factors think about barriers to learning and make the list of them in such an order – first goes most serious barrier. Analyse motivating factors and barriers.
Think how to eliminate barriers.

 

Cel mai bun mod de a motiva cursantii adulti este pur si simplu acela de a le spori motivele pentru inscriere si reducerea barierelor.

Trebuie sa  tii seama de faptul ca…!

A învata sa inveti este o competenta importanta care iti va permite sa studiezi in mod eficient, sa dobandesti cunostinte si sa-ti schimbi viaţa in mai bine.

Take into account

elearningjh

Iata cateva sfaturi pentru deprinderea obiceiului de invatare continua:
Intotdeauna sa ai o carte
Nu conteaza daca iti ia un an sau o saptamana pentru a citi o carte. Incearca mereu sa ai o carte pe care sa o citesti in intregime, si ia-o cu tine astfel încat sa poti citi atunci cand ai timp. Doar ciupind cateva minute între activitatile de peste zi, pot sa citesc aproape o carte pe saptamana. Asta inseamna cel puţin cincizeci în fiecare an.
Pastreaza o lista cu “De invatat”
Toti avem liste cu ce avem de facut. Acestea sunt sarcinile pe care trebuie sa le indeplinim. Incearca sa ai de asemenea o lista cu “ce trebuie sa inveti”. In ea, poti scrie idei despre noi arii de studiu. Poate ti-ar placea sa inveti o noua limba, sa inveti o noua deprindere ….Orice te motiveaza, scrie-l in lista.
Fa-ti mai multi prieteni intelectuali
Incepe prin a petrece mai mult timp cu oameni care gandesc. Nu doar oameni care sunt destepti. Dar oameni care chiar investesc mult din timpul lor in invatarea de noi abilitati. Obiceiurile lor se vor prinde si de tine. Chiar mai bine, probabil ca iti vorimpartasi cateva din cunostintele lor cu tine.
Gandire directionata
Albert Einstein a zis candva, “Orice om care citeste prea mult si care isi foloseste propriul creier prea putin cade in obiceiurile lenese ale gandirii”. Doar studiind intelepciunea altora nu este sufficient, trebuie sa gandesti cu ideile tale. Petrece timp meditand asupra ideilor pe care le-ai invatat.
Pune in aplicare
Invatarea bazata pe abilitati este de prisos daca nu este aplicata. A studia pictura nu este acelasi lucru cu a pune mana pe pensula. Daca ai cunostinte ce pot fi aplicate, pune-le in practica.

Invata-i pe altii
Inveti ceea ce predai. Daca ai darul de a comunica idei altora, esti mai aproape sa-ti consolidezi activitatea de invatare. Discuta idei cu un prieten.
Invata in grupuri
Invatarea pe tot parcursul vietii nu inseamna a te condamna la un morman de manuale prafuite. Alatura-te organizatiilor care te invata diverse abilitati. Workshop-urile si evenimentele de invatare in grup pot face din auto-educare o distractie, o experienta sociala.

Uita de ipoteze
Nu poti adauga apa intr-un pahar plin. Eu intotdeauna incerc sa mentin o distanta de orice idee. Prea multe convingeri pur şi simplu înseamna prea putine cai pentru idei noi. Cauta în mod activ informatii care iti contrazic viziunea despre lume.
Gaseste locuri de munca ce  incurajeaza invatarea
Gaseste un loc de munca ce incurajeaza invatarea continua. Nu pierde patruzeci de ore pe saptamana intr-un loc de munca care nu-ti adduce provocari.
Incepe un proiect
Stabileste sa faci ceva ce nu stii cum. Invatarea fortata in acest fel poate fi distractiva si provocatore. Daca te consideri un artist ingrozitor, incearca sa pictezi.
Urmeaza-ti intuitia
Invatarea pe tot parcursul vietii este ca si cum ai hoinari prin salbaticie. Nu stii la ce sa te astepti si nu ai intotdeauna un obiectiv final in minte. Sa-ti lasi intuitia sa te ghideze poate face auto-educarea mai agreabila. Majoritatea vietilor nostre au fost complet reduse la decizii logice, in timp ce alegerile facute din capriciu au fost eliminate.
Cele 15 minute de dimineata
Foloseste primele cincisprezece minute ale diminetii tale ca o perioada de educare. Daca esti prea ametit, s-ar putea sa  vrei sa astepti putin. Dar nu o amana pe mai tarziu cand activitati urgente ar putea-o da la o parte.
Culege recompensele

Invata informatii pe care le poti folosi. Intalnirea cu o situatie in care e nevoie sa folosesti eforturile tale educationale poate fi o sursa de mandrie.

Reflecteaza asupra acestui lucru…

Reflect upon that

Putine forte externe te vor convinge sa inveti. Dorinta trebuie sa vina din interior. Odata ce ai decis ca vrei sa faci din invatare un obicei pe durata intregii vieti, depinde numai de tine sa o faci sa fie o prioritate in viata ta..

EXERCISE 1
Choose the right answer, please
One of the main stereotypes about lifelong learning is that:
1.  abilities to learn decreases with age.
2. it shameful to learn if older than 25 years.
3. if learn at older age it means that you are stupid.

 

Summary

Training module 5 is devoted to crucial key competence learning to learn. It will help you to: 1. acquire the following knowledge about:
•	LLL as an endeavour that requires special skills; EU and national policy support for LLL:
•	LLL  as a prerequisite to meaningful life, employability  and income security in contemporary European society; 
•	“security in change versus security against change’’ – prerequisite to competitiveness in the labour market;
•	universal factors of effective learning;
2. Develop a positive attitude towards lifelong learning through its perception as a prerequisite to employability, personal fulfilment. Summary normal text bullets 
3. improve skills in: 
•	assessing individual learning needs 
•	identifying learning goals;
•	planning and monitoring achieving learning goals;

•	applying acquired knowledge in practice (adjust occupational  awareness to new skills; present acquired skills in job application; utilise acquired skills for formulating future learning;

 

Reflect upon that

Raspunsuri la intrebarile si exercitiile din cadrul Unitatii Didactice 5

exercitiul 1

1.

exercitiul 2

2.

 

Previous Go To Top