This Project has been funded with support from the European Commission. This communication reflects the views only of the author, and the Commission can not be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. |
Unitatea didactica 3 |
Tema |
Timp |
Aptitudini pentru o invatare eficienta pe tot parcursul vietii 2 |
Identificarea unei abilitati de angajare in LLL; |
5 ore |
evaluarea punctelor forte personale si a zonelor susceptibile dezvoltarii; |
||
identificarea si evaluarea surselor de invatare si a oportunitatilor (selectarea si analizarea informatiilor relevante); |
||
utilizarea in mod corespunzator a informatiilor in vederea rezolvarii problemelor definite; reflectarea asupra procesului de invatare; |
Exista o multime de instrumente de testare concepute pentru evaluarea aptitudinilor de invatare pe diferite obiecte de studiu si pentru cursantii de diferite varste si diferite calificari. E posibil sa-ti fie usor sa inveti abilitati de lucru cu calculatorul dar sa intampini dificultati in invatarea unei limbi straine, sau vice versa.
Drumul catre cea mai eficienta realizare a invatarii se face prin cunoasterea :
|
Cursantii adulti, o data ce se intorc la procesul de invatare, isi cerceteaza si reevalueaza presupozitiile originale si motivatia deoarece folosesc invatarea pentru a-si re-crea vietile.
Urmatorii pasi te vor ajuta sa intelegi mai bine cum sa inveti:
Incepe cu trecutul:
|
Aptitudini necesare pentru o invatare eficienta:
|
Exista principii comune care fac eficienta invatarea, aplicabile cursantilor adulti care au diferite calificari. Fa-ti modul de a invata mai dinamic. Modul tau de invatare va vea success daca:
|
Exista mai multe aptitudini universale ce sunt importante pentru o invatare eficienta:
Ascultarea activa:
Ascultatorul isi concentreaza atentia pentru a intelege ceea ce se spune. Asta nu inseamna ca esti de accord cu ceea ce se spune, ci ca mai degraba intelegi ceea ce interlocutorii spun.
Privirea imaginilor:
Priveste imaginile precum fotografii, grafice si harti. Incearca sa intelegi utilizarea si importanta fiecarei imagini.
Stilurile de invatare si preferintele difera pentru fiecare dintre noi si in diverse situatii. |
Sfaturi inteligente pentru studiu:
Ce ar trebui sa faci mai exact in timpul studiului?
In timp ce inveti trebuie sa studiezi si sa digeri un volum imens de informatie. Prin urmare Alfabetizarea Informationala devine o abilitate importanta pentru o invatare eficienta pe tot parcursul vietii. |
Un individ alfabetizat stiintific este capabil sa:
Alfabetizarea informationala este recunoscuta ca fiind:
Informatia poate fi cautata din diverse motive: uneori in scopuri educationale, alteori pentru nevoi legate de activitati de lucru. Informatia poate fi cautata discutand cu colegii, citind, uitandu-ne la televizor, folosind internetul sau consultand un prieten, un profesor sau personalul unei librarii.
Metoda aleasa de cautare a informatiei depinde de situatie sau de sarcina aflata la indemana. Internetul pare a fi cea mai populara sursa de informare la ora actuala si este necesar sa stii sa-l folosesti efficient pentru a supravietui in societatea moderna.
Deoarece sursele de informare si instrumentele de cautare a informatiei se schimba constant si rapid, este necesar sa-ti updatezi din cand in cand abilitatile de cautare a informatiei. Acest lucru inseamna ca deprinderea unor asemenea abilitati trebuie privita ca un process pe toata durata vietii, nu ca pe ceva pe care cineva il poate invata in timpul unui singur curs. |
Alegerea metodelor si surselor de cautare a informatiei in cadrul procesului de cautare depinde de obiect si de domeniul de studiu. Inainte de a invata detaliile specifice legate de cautarea informatiei relevante propriului lor domeniu de studio, este recomandat ca cursantii sa dobandeasca putin mai multa intelegere generala a tipului diferitelor surse de informare.
Din pricina problemei cantitatii excesive de informatie cu care fiecare explorator se confrunta, este important sa stii sa limitezi cautarea pentru a gasi informatii relevante si sa te asiguri ca sursele de informare relevante nu sunt ratate.
In definirea nevoii de informare primul pas consta in meditarea asupra urmatoarelor intrebari:
|
Analizarea de aceasta maniera a nevoii de informare inainte de a efectua cautarea reprezinta un bun mod de a reduce timpul si efortul cheltuite in cautarea propriu-zisa a informatiilor.
Citeste fiecare afirmatie si gandeste-te la felul in care ti se aplica. Daca ti se aplica, marcheaza Y. Daca nu ti se aplica marcheaza N.
.
1. Y__ N__ Cheltui pre mult timp studiind pentru ceea ce invat.
2. Y__ N__ De obicei incerc sa studies cu televizorul sau radioul pornit.
3. Y__ N__ Nu pot sa stau si sa studiez perioade indelungate de timp fara a obosi sau fara a mi se distrage atentia.
4. Y__ N__ Ma pierd adesea in detalile cititului si intampin dificultati in identificarea ideilor principale .
5. Y__ N__ Imi schimb rar viteza cu care citesc ca raspuns la nivelul de dificultate al selectiei sau al familiaritatii mele cu continutul.
6. Y__ N__ Mi-as dori adesea sa pot citi mai repede.
7. Y__ N__ Cand ajung la sfarsitul unui capitol (sau al unui program de pregatire, al unui modul), nu-mi amintesc ceea ce tocmai am citit.
8. Y__ N__ Nu stiu sa extrapolez ceea ce este important in text.
9. Y__ N__ Ma pierd adesea in detalile cititului si intampin dificultati in identificarea ideilor principale .
Raspunsuri la intrebarile si exercitiile Unitatii Didactice 3 |
Exercitiul 1
1.
Exercitiul 2
2.
Exercitiul 3
Daca ai rasouns cu “da” la doua sau mai multe intrebari din fiecare categorie, trebuie sa fii atent la abilitatea de invatare pentru aceste categorii. Daca ai un singur “da” sau mai putin intr-o categorie esti probabil sufficient de competent in aceste domenii.