Key Competencies Kit
for Facing Lifelong Learning

EN ES DE BG RO LT
languages
menu line

Aptitudini pentru o invatare eficienta pe tot parcursul vietii [1]

 

program_logo

This Project has been funded with support from the European Commission.  This communication reflects the views only of the author, and the Commission can not be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

education and training

 

Unitatea didactica 2

Tema

Timp

Aptitudini pentru o invatare eficienta pe tot parcursul vietii

recunoasterea nevoii de invatare pe tot parcursul vietii;

3 ore

formularea unei abordari sistematice a invatarii

stabilirea de obiective individuale ale invatarii;

planificarea si monitorizarea realizarii obiectivelor invatarii (managementul timpului);
reflectarea asupra procesului de invatare;

Braintree

A stii cu claritate care iti sunt motivele pentru invatare, si ceea ce iti doresti sa realizezi in urma imbogatirii cunostintelor este important daca vrei sa obtii maximul din ceea ce ai invatat. Pentru a stii acest lucru trebuie sa intelegi de unde ai plecat si unde vrei sa ajungi..

 

Bear

Adultii care invata sunt oameni care poseda experienta de viata si se orienteaza adesea singuri si doresc sa-si stabileasca ei insisi propriile obiective de invatare.
Este important sa-ti trasezi obiective pe care le poti realiza.
Daca vrei sa reusesti trebuie sa-ti trasezi obiective. Fara teluri iti lipseste concentrarea si orientarea. Stabilirea de teluri nut e ajuta doar sa detii controlul asupra directiei tale in viata; iti ofera totodata un barometru pentru a vedea daca reusesti cu adevarat sau nu. Gandeste-te la asta.

Te-ai gandit ce vrei sa faci de-acum in 5 ani?... Stii bine care este scopul tau principal la locul de munca in acest moment?...
Stii ce ai vrut sa realizezi la sfarsitul zilei?

Stabilirea obiectivului invatarii presupune mai mult decat sa spui pur si simplu ca vrei sa inveti ceva. Ar trebui sa stii limpede ceea ce vrei sa inveti si sa intelegi de la bun inceput de ce vrei acel lucru. Avand capacitatea de a stabili obiective, iti permite sa fixezi cu incredere teluri si sa te bucuri de satisfactia care vine cu faptul ca stii ca ai realizat ceva ce ti-ai propus.. Ce vei hotari sa realizezi astazi?

Stabilirea obiectivului invatarii iti ofera o viziune pe termen lung si o motivatie pe termen scurt. Ele se axeaza pe acumularea ta de cunostinte sit te ajuta sa-ti organizezi timpul si resursele astfel incat sa poti sa-ti fructifici la maxim viata. Stabilind obiective, iti vei imbunatati de asemenea si increderea in tine insuti, deoarece iti poti observa capacitatea si calitatile in realizarea obiectivelor pe care ti le-ai propus.

Reflect upon that

Important!: 

Stabilirea obiectivului invatarii este o metoda importanta pentru:

  • a hotari ceea ce este important pentru tine sa realizezi ca urmare a faptului ca ai invatat;
  • pentru a face o delimitare intre ceea ce este important si ceea ce este irrelevant, sau o simpla distragere a atentiei;
  • a te automotiva.

 

 

Pens

Iata cateva puncte importante in stabilirea obiectivului invatarii:

Cand iti trasezi obiective, este important ca acestea sa te motiveze. Acest lucru inseamna sa te asiguri ca este ceva important pentru tine si care te implineste realizandu-l. Motivatia este esentiala in realizarea obiectivelor invatarii.
Realizarea obiectivului cere devotement, pentru a maximiza sansele de success, trebuie sa dai dovada de perseverenta sis a ai totodata o atitudine de genul “Trebuie sa fac asta”. Cand iti lipseste acest imbold de tipul “trebuie sa fac” .

Pont: Ca sa te asiguri ca obiectivul tau de a invata te motiveaza indeajuns, asterne pe hartie de ce este atat de pretios si important pentru tine. Intreaba-te, “Daca ar fi  sa le impartasesc celorlalti telul meu, cum as putea sa-i conving ca este un tel care merita osteneala?"

Probabil ca ai auzit deja de “obiective INTELIGENTE”. Dar aplici intotdeauna regula? Esentialul consta in faptul ca atunci cand vrem ca orice obiectiv sa fie realizat trebuie sa fie conceput astfel incat sa fie INTELIGENT. Exista multe interpretari in ceea ce priveste definirea cuvantului INTELIGENT, dar esenta este aceasta – un obiectiv trebuie sa fie:

Obiective specifice ale invatarii
- Obiectivul pentru care inveti trebuie sa fie precis si bine definit. Obiective vagi sau generalizate nu pot fi realizate deoarece nu ofera suficienta orientare in cadrul procesului de invatare.
De exemplu, - Trebuie sa invat deprinderi de comunicare in 2 luni de zile – acesta este un obiectiv concret asupra caruia se indreapta toata atentia. In timp ce – Trebuie sa-mi imbunatatesc aptitudinile sociale – este un scop mult prea generalizat pentru a fi indeplinit.
Obiectivele masurabile ale invatarii
Se refera la cantitati precise, zile, etc. in cadrul obiectivelor astfel incat sa-ti poti masura nivelul succesului .
De exemplu, trebuie sa invat deprinderi de comunicare, sa trec testul si sa obtin certificatul in 2 luni.
Obiectivele de atins ale invatarii
Asigura-te ca obiectivele pe care ti le-ai propus pot fi realizate. Daca t-ai stability un obiectiv pentru care nu ai nicio speranta de realizare nu vei face decat sa te demoralizezi de unul singur si sa creezi o eroziune la nivelul increderii in tine in privinta capacitatii de a invata.
Totusi, impotriveste-te pornirii de a fixa teluri care sunt prea usor de atins. Stabilind teluri realiste dar stimulatoare atingi echilibrul de care ai nevoie.
Obiective relevante ale invatarii
Obiectivele invatarii trebuie sa fie relevante directiei pe care vrei ca viata ta si cariera sa o ia. Mentinand telurile pe aceeasi lungime de unda cu directia, iti vei dezvolta atentia de care ai nevoie sa o iei inainte si sa faci tot ce-ti propui. Stabileste-ti teluri imprastiate si lipsite de consistenta si iti vei irosi timpul si viata.

Obiectivele invatarii ce depind de timp.

Obiectivele invatarii trebuie sa aiba un termen limita.
Stabileste obiectivele invatarii in scris
Asternerea pe hartie a unui obiectiv il face real si clar. Nu ai nicio scuza daca uiti de acest lucru. In timp ce scrii, foloseste cuvantul “voi” in loc de “mi-ar placea sa” sau “s-ar putea”. De exemplu, “Voi invata aptitudini legate de utilizarea calculatorului pana la sfarsitul lui mai anul acesta”. Nu, “Mi-ar placea sa invat aptitudini legate de utilizarea calculatorului pana la sfarsitul lui mai anul acesta”. Prima afirmatie legata de obiectiv are forta si poti sa “te vezi” imbunatatindu-ti abilitatile de lucru cu calculatorul, in timp ce a doua este lipsita de entuziasm si iti ofera o scuza daca aspiratia ta este trasa pe linie moarta.

Pont: Formuleaza-ti afirmatia legata de obiectiv intr-o maniera pozitiva. Daca vrei sa-ti imbunatatesti aptitudinile legate de utilizarea calculatorului spune, “Voi invata sa utilizez Excel-ul si sa pun in practica cunostintele.”, mai degraba decat “Voi invata totul despre Excell.” Prima afirmatie este motivatoare; cea de-a doua contine o  portita de iesire “permitandu-ti” sa reusesti chiar daca cunostintele pe care le vei acumula nu vor fi suficiente pentru a putea lucra.    

 

Tine minte! 

Reflect upon that

Obiectivele se stabilesc pe un numar de mai multe nivele: Mai intai iti creezi “tabloul” a ceea ce vrei sa realizezi invatand. Apoi, spargi aceste obiective in tinte mai mici pe care trebuie sa le atingi pentru ca in final sa realizezi telurile finale. In sfarsit, o data ce ti-ai facut planul, te apuci de treaba pentru a-l realiza.

Primul pas in stabilirea obiectivelor invatarii este sa iei in considerare ceea ce vrei sa realizezi invatand intr-o perioada de cel putin 5 ani, intrucat stabilirea de obiective pe termen lung iti confera perspectiva de ansamblu care modeleaza toate celelalte aspecte ale luarii deciziilor.

Pentru a oferi o acoperire larga, echilibrata a tuturor zonelor importante din viata ta, incearca sa stabilesti obiective intr-unele din aceste categorii (sau in categorii stabilite de tine, unde acestea sunt importante pentru tine):

Daca esti somer, sau ai o slujba care nu te satisface – trebuie sa-ti imbunatatesti competitivitatea pe piata muncii. Pentru a realiza acest lucru trebuie sa-ti consolidezi competentele cheie si/sau sa-ti imbunatatesti aptitudinile profesionale.

Vrei sa transformi lumea intr-un loc mai bun? Daca da, cum – prin participarea la dezvoltarea comunitatii; prin infiintarea de NGO-uri?

Pont: Stabileste prioritati: Cand ai mai multe obiective, acorda-I fiecaruia o prioritate. Acest lucru te ajuta sa eviti sentimentul de a te simti coplesit de prea multe obiective, si sa-ti canalizezi atentia catre cele mai importante.

O data ce ti-ai fixat “umbrela” (de exemplu, obiective de invatare pe o perioada de 5 ani), stabileste-ti un plan de 1 an si jumatate, si un plan pe o luna de zile pentru obiective in mod progresiv mai mici (operationale) pe care trebuie sa le realizezi pentru a-ti indeplini obiectivul major. Apoi intocmeste-ti o lista zilnica de lucruri pe care trebuie sa le faci in ziua respectiva pentru a avansa spre obiectivele finale ale invatarii.

Pont: Ai grija ca obiectivele operationale sa fie cat mai mici. Asigura-te totodata ca obiectivele de rand sunt mici si pot fi realizate. Daca un obiectiv este prea mare, atunci poti sa ai impresia ca nu faci progrese catre atingerea lui. Obiectivele mici si care cresc pe masura ce sunt realizate ofera mai multe oportunitati  de recompensa. Deriva obiectivele de azi din obiective mai mari.

In mod periodic revizuieste planurile stabilite pe termen mai lung si adapteaza-le la prioritati schimbatoare si experientei.

Fii precis: Fixeaza-ti un obiectiv precis, inserand zile, termene si cuantumuri astfel incat sa poti masura reusita. Daca faci acest lucru, vei stii cu exactitate cand ti-ai realizat obiectivul si poti savura satisfactia deplina de a-l fi indeplinit.

Important!:

Reflect upon that
  • Nereusita in realizarea obiectivelor nu conteaza mult, atat timp cat inveti din ea. Foloseste-te de feedback-ul din acumularea experientei in imbunatatirea capacitatii tale de a-ti fixa obiective..

 

ACTIVITY 1
After reading section on setting learning goals attentively, try on practice to follow instructions and advice. Formulate your personal learning goals as you see them today. Then review them applying SMART goal rule. Follow instruction as close as possible.

 

Dupa ce ti-ai stabilit obiectivele invatarii ai nevoie de bune aptitudini de management al timpului pentru a le realiza.
Aptitudinile privind managementul timpului sunt aptitudini esentiale pentru oameni eficace.

In centrul managementului timpului se gaseste o importanta preocupare: Concentrarea asupra rezultatelor nu asupra faptului de a fi ocupat. O multime de oameni isi petrec zilele intr-o activitate frenetica, dar realizeaza foarte putin, deoarece nu-si canalizeaza efortul asupra lucrurilor care conteaza cel mai mult.

Regula 80:20
Aceasta este cu grija rezumata in cadrul Principiului lui Pareto, sau al Regulii 80:20. Aceasta spune ca in mod tipic 80% din efortul neconcentrat genereaza doar 20% din rezultate. Acest lucru inseamna ca ceea ce a ramas, adica 80% din rezultate sunt produse cu doar 20% din effort.

 

De reflectat…

Cat de des te afli in postura de a intra in criza de timp? Saptamanal, in fiecare zi, in fiecare ora? Multora li se pare ca nu au niciodata suficient timp in timpul zilei pentru a le face pe toate.   Take into account

Cand stii cum sa-ti dramuiesti timpul detii controlul. Managementul timpului te ajuta sa alegi ce anume sa lucrezi si cand. Acest lucru este essential daca trebuie sa realizezi ceva de valoare.

Managementul timpului in realizarea obiectivelor invatarii este cel mai bine fructificat in mod uzual, de exemplu, la inceputul fiecarei saptamani.     Traverseaza urmatoarele etape in pregatirea planificarii activitatilor de invatare :
1. Incepe prin a stabili cat timp esti dispus sa aloci invatarii. Acest lucru va depinde de slujba ta si de propriile aspiratii pe care le ai in viata .
2. Apoi, al doilea pas- identificarea actiunilor pe care trebuie sa le faci imperios. De exemplu, daca studiezi utilizarea calculatorului, atunci trebuie sa-ti faci timp si pentru lucruri practice si  sa-ti planifici accesul la calculator. Revizuieste-ti activitatile  si orarul in functie de prioritati.
3. Urmatorul pas prevede timp suplimentar. Foarte multi oameni se confrunta cu o intrerupere continua a lucrurlui. In mod evident, nu poti prezice cand aceste intreruperi vor avea loc. Totusi, lasand o marja de timp in orarul tau, iti acorzi flexibilitatea de a-ti reorganiza activitatile pentru a reactiona efficient la probleme stringente.

Important!

Reflect upon that

Planificarea este procesul prin care iti planifici folosirea timpului. Planificand eficient poti reduce stresul si poti maximiza eficacitatea. Acest lucru reprezinta unul dintre cele mai importante aptitudini legate de managementul timpului pe care il poti folosi.

Inainte de a putea planifica eficient, ai nevoie de un sistem eficient de planificare. Acesta poate fi un jurnal, un calendar, un organizator pe baza de hartie, sau un program software de tip MS Outlook. Cea mai buna solutie depinde in intregime de circumstantele in care te afli.

Planificarea reprezinta un process de 5 pasi:

  1. Identificarea timpului pe care il ai la dispozitie.
  2. Sortarea sarcinilor esentiale care trebuiesc indeplinite pentru reusita invatarii.
  3. Planificarea pe sarcini urgente de mare intaietate si activitati vitale de invatare.
  4. Prevederea unui timp suplimentar pentru a face fata intreruperilor neprevazute.
  5. In timpul care ramane, planifica activitatile care reprezinta prioritatile si obiectivele personale.

Daca mai ai putin timp sau nu ai deloc timp la discretie pana ajungi la pasul 5, atunci revizuieste presupozitiile pe care le-ai facut la pasii 1-4.

De reflectat…

Reflect upon that

O planificare bine gandita iti permite sa-ti realizezi indatoririle, lasandu-ti totodtata timp pentru a face lucrurile care iti sunt importante.
De ce este important managementul timpului pentru realizarea obiectivelor invatarii?
Poti sa-ti organizezi timpul in mod eficient fara trasarea unor obiective sau fara a stabili o lista de sarcini prioritare?

ACTIVITY 2
You have formulated your learning goals in activity 1. 
Now, after attentive examination of time management section tries to set a schedule for your learning goals.
Follow advice and instruction as close as possible, please.

 

 

EXERCISE 1
Please mark correct answer.
Learning goal setting is an important method of:
 1. Deciding what is important for you to achieve as a result of learning;
2. Improving your computer literacy skills.
3. Communicating with employers.

EXERCISE 2
Please mark correct answer.
At the heart of time management is an important focus: 
1. Be aware of how much time you can spend on learning;
2. Concentrate on results, not on being busy.
3. Revise your learning schedule weekly

EXERCISE 3
How good is your time management? 
Please answer questionnaire below, calculate your score and perform simple analysis of your time management strengths and weaknesses.

 

Cat de bun este propriul tau management al timpului?
1. Te afli in situatia de a termina in ultimul moment sarcini pe care le ai de facut  sau de a cere prelungiri?

1. Niciodata
2. Rareori
3. Adesea

2. Pui timp de o parte pentru organizare si planificare?

1. Niciodata
2. Rareori
3. Adesea

3. Tii socoteala timpului pe care il cheltuiesti in diversele activitati pe care le faci?

1. Niciodata
2. Rareori
3. Adesea

4. Iti stabilesti obiective pentru a decide care sunt sarcinile si activitatile pe care ar trebui sa le realizezi?

1. Niciodata
2. Rareori
3. Adesea

5. Intocmesti o lista de prioritati ”de realizat”?

1. Niciodata
2. Rareori
3. Adesea

6. Inainte de a te inhama la o sarcina, verifici daca rezultatele vor reflecta valoarea timpului intrebuintat?

1. Niciodata
2. Rareori
3. Adesea

 

Reflect upon that

Raspunsuri la intrebarile si exercitiile Unitatii Didactice 1

exercitiul 1

1.

exercitiul 2

2.

exercitiul 3

Acesta este un simplu test ce nu poate dezvalui toate aptitudinile de care ai nevoie pentru a-ti imbunatati calitatile, ci doar ofera un raspuns general la intrebarea – ai cunostinte de baza ale managementului timpului?

Scor 1 -1 punct; 2 -2 puncte; 3 – 3 puncte. Daca scorul tau este 18 atunci ai cunostinte de baza ale managementului timpului. Daca scorul tau este intre 15-12 trebuie sa revizuiesti punctele in care aptitudinile tale sunt slabe si sa le fortifici. Daca scorul tau se aproie de 6 trebuie sa fii foarte atent la aptitudinile tale legate de managementul timpului.

 

 

 

Previous Go To Top Next