Key Competencies Kit
for Facing Lifelong Learning

EN ES DE BG RO LT
languages
menu line

Aplicarea practica a abilitatilor de invatare pe tot parcursul vietii

 

program_logo

This Project has been funded with support from the European Commission.  This communication reflects the views only of the author, and the Commission can not be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

education and training

 

Unitatea didactica 4

Tema

Timp

Abilitati pentru o invatare eficienta pe tot parcursul vietii 3

constientizarea profesionala si abilitati noi;

5 ore

cautarea unui loc de munca (aplicatia pentru un loc de munca, interviu) ;

abilitati dobandite pentru imbunatatirea sanselor de cariera;

     abilitati dobandite in vederea formularii   viitoarelor obiective de invatare ;

 

Laptop sitting on blue cartoon jigsaw piece

Invatarea pe tot parcursul vietii este un process recompensatoriu care aduce beneficii dincolo de castiguri materiale si creste competitivitatea pe piata fortei de munca. Totusi, cel mai adesea oamenii o atribuie succesului de a gasi un loc de munca.
Oamenii care poseda abilitati sociale solide au mai multe sanse de a-si gasi o slujba deoarece pot: 

 

Tine minte!

Reflect upon that

Exista sute de optiuni de cariera si locuri de munca pe piata muncii. Cum poti sa faci o alegere cand nu stii cu adevarat ce vrei sa faci? Pare a fi o sarcina dificila? Nu este. Da, e adevarat ca va trebui sa investesti timp si energie in luarea unei decizii, dar efortul tau va merita osteneala la sfarsit.

Cautarea unui loc de munca si planificarea carierei reprezinta un proces pe toata durata vietii, care include alegerea unei ocupatii, obtinerea unui loc de munca, dezvoltarea la locul de munca, posibil schimbarea carierei, si eventual iesirea la pensie.
Inainte de a putea efectua o alegere a unui loc de munca trebuie sa inveti despre tine insuti. Valorile, interesele, si abilitatile dobandite prin intermediul invatarii, in combinatie cu anumite trasaturi de personalitate, vor face ca anumite job-uri sa ti se potriveasca in mod special si altele sa fie total nepotrivite.
Poti utiliza instrumente de autoevaluare, adesea denumite teste legate de locul de munca, pentru a recolta aceste infomatii si in consecinta, pentru a genera o lista de ocupatii  corespunzatoare.

ACTIVITY 1
Find on the internet simple job test for your occupation (if you have any). If you have not got any occupation yet, think of what occupation you would like to have most and choose a simple job test for it.
Try to fill the test in and see do you meet requirements for this occupation and, if not, which ones you do not meet and why?
This will help you to understand what job requirements are and what do you need do in order to meet them.

 

Unii oameni aleg sa aiba consilieri in alegerea unui loc de munca, sau alti specialisti in dezvoltarea carierei administreaza aceste teste dar multi opteaza pentru folosirea unor teste gratuite care se gasesc pe internet, pentru a vedea care loc de munca li s-ar potrivi.

Cele mai comune mituri despre alegerea unui loc de munca
Sa-ti alegi un loc de munca e simplu. De fapt, alegerea unui loc de munca este un proces dificil si ar trebui sa-i acorzi timpul pe care il merita. Cautarea de locuri de munca este un proces care contine mai multi pasi care implica un proces de  autocunoastere  si de cunoastere a ocupatiile pe care le ai în vedere în scopul de a lua o decizie informata.

Un consilier pe probleme de locuri de munca imi poate spune ce ocupatie sa-mi aleg. Un consilier pe probleme de locuri de munca, sau orice alt specialist in dezvoltarea carierei, nu iti pot spune care  este cel mai bun loc de munca pentru tine. El sau ea iti poate oferi indrumare in alegerea unui loc de munca si iti poate facilita decizia. 

Nu poti sa-ti castigi existenta dintr-un hobby. Cine spune? Atunci cand iti alegi un loc de munca, este perfect normal sa alegi unul care are legatura cu ceea ce-ti place sa faci in timpul liber, daca asta iti doresti. In plus, oamenii tind sa devina foarte priceputi in hobby-urile lor, chiar daca majoritatea abilitatilor sunt dobandite informal.

Sa faci multi bani te va face fericit.Desi salariul este important, nu este chiar singurul factor la care ar trebui sa te uiti atunci can iti alegi un loc de munca. Nenumarate studii au aratat ca banii nu duc neaparat la satisfactia la locul de munca. Pentru multi oameni faptul ca se bucura de ceea ce fac la locul de munca este mult mai important. Cu toate acestea, ar trebui sa iei în considerare castigurile, printre altele, în momentul evaluarii unei ocupatii.

O data ce ai ales un loc de munca, vei fi blocat in el pentru totdeauna.  Nu este adevarat. Daca nu esti multumit de locul tau de munca din orice motiv, poti oricand sa-l schimbi. Multi oameni isi schimba locul de munca de mai multe ori de-a lungul vietii. Unul din factorii care fac invatarea pe toata durata vietii atat de importanta este sa fii sigur in  schimbarea pietei muncii.

Daca iti schimbi cariera, abilitatile vor fi in zadar. Abilitatile tale sunt ale tale. Le poti stramuta de la un loc de munca la altul. S-ar putea sa nu le folosesti exact in acelasi mod, dar nu se vor pierde. Abilitatile transferabile sunt acele abilitati pe care le-ai acumulat prin invatarea continua, la diferite locuri de munca, munca voluntara, sau alte experiente de viata ce pot fi folosite la urmatorul tau loc de munca sau in viitoarea ta cariera. Pe langa faptul ca pot fi folositoare celor care-si schimba cariera, abilitatile transferabile sunt importante celor care fac fata unei concedieri, noilor absolventi care cauta primul lor loc de munca, si celor care reintra pe piata fortei de munca dupa o absenta prelungita.

Daca cel mai bun prieten al tau (sau cineva apropiat tie) este fericit intr-un domeniu anume, si eu voi fi. Fiecare este diferit, si ceea ce se potriveste pentru o persoana nu se va potrivi in mod necesar alteia, chiar daca cea de-a doua persoana este cineva cu care ai multe lucruri in comun. Daca cineva pe care il cunosti are un job care te intereseaza, cerceteaza-l, dar tine seama ca s-ar putea sa nu fie neaparat potrivit pentru tine.

Tot ce trebuie sa faci este sa-ti alegi o ocupatie… Lucrurile se vor aseza in matca lor mai apoi.  Alegerea unui loc de munca este un bun inceput, dar mai sunt multe de facut dupa asta. Cautarea unui loc de munca este o harta care porneste de la alegerea unui loc de munca, continuand cu faptul de a a deveni angajat in acea functie, pana la atingerea obiectivelor de cariera pe termen lung.

Nu poti face prea multe pentru a afla depre o ocupatie fara a lucra efectiv in cadrul ei. In timp ce experienta de prima calitate este minunata, mai sunt si alte metode de a explora o ocupatie. Poti citi destre ea, fie in materiale printate, sau online. Poti, de asemenea, sa-i intrebi pe cei care lucreaza in domeniul respectiv.

Tine minte!

Reflect upon that

Cel mai bun mod de a-ti prevede viitorul este sa-l creezi. Succesul in aplicarea abilitatilor pentru  cautarea unui loc de munca avantajos nu este un accident. Incepe totul cu un plan bine conceput.

Planificarea personala este un proces disciplinat bine gandit, care produce decizii fundamentale si actiuni care modeleaza si ghideaza ceea ce reprezinti, unde te duci, ce faci, cum, cand si de ce faci anumite lucruri. Toate acestea se fac cu atentia indreptata spre viitor:  

Scopul planificarii strategice personale este sa te ajute sa:

 

Activitatea 2
Iata cateva etape importante in cautarea unui loc de munca ce te vor ajuta sa-ti exersezi aptitudinile. Urmareste-le cu atentie si exerseaza fiecare pas.
1. Intocmeste o lista cu ocupatiile pe care vrei sa le explorezi. Pentru fiecare ocupatie din lista ta, te vei uita la descrierea locului de muncă, din punct de vedere educaţional si alte cerinţe, perspectivele locului de muncă, oportunităţile de avansare, şi câştigurile.

2. Explorarea locului de munca reprezinta a doua etapa a procesului. Vei incepe sa explorezi locuri de munca dupa ce ai incheiat prima etapa a procesului de cautare – auto-evaluarea. Pe parcursul acelei etape ai facut un inventar al valorilor tale, intereselor, personalitatii si aptitudinilor.
Acum este momentul sa inveti despre locurile de munca din lista ta pentru a putea incepe sa faci acea lista cat mai scurta. Telul tau este sa o limitezi la  singurul loc de munca pe care vrei sa-l urmezi. Chiar daca crezi ca stii totul destre o ocupatie, poti fi surprins de lucrurile pe care le poti invata.
La inceput vei vrea sa capeti niste informatii de baza destre fiecare loc de munca din lista ta. Sa presupunem ca ai o lista cu cinci ocupatii. Poti face o cercetare preliminara care iti va permite sa-ti reduci lista inainte de a face cercetari mai amanuntite. Atunci cand cercetezi locuri de munca vei avea nevoie de informatii de baza cum ar fi descrierea locului de munca, perspectivele locului de munca, castiguri si cerinte educationale si de pregatire. Pentru informatii de baza, foloseste rezumatul fise ale postului. 
Dupa ce ai citit despre locurile de munca din lista ta, vei observa ca unele dintre ele nu-ti plac. De exemplu, s-ar putea sa decizi ca nu ti-ar placea sarcinile unui anumit job sau ca nu poti sa (sau alegi sa nu)  indeplinesti cernitele acestuia. Castigurile s-ar putea sa fie mai mici decat te asteptai sau perspectivele sa nu para promitatoare. La sfarsit, vei ramane cu o lista cu nu mai mult de trei joburi

Activitatea 2 (continuare)
Iata cateva etape importante in cautarea unui loc de munca ce te vor ajuta sa-ti exersezi aptitudinile. Urmareste-le cu atentie si exerseaza fiecare pas.
Fa curatenie in lista cu posibile ocupatii pe care ai intocmit-o pe baza a ceea ce ai invatat din cercetarea ta. De exemplu, s-ar putea sa nu fii dispus sa depui timp si energie in pregatirea pentru o ocupatie pentru care se cere un nivel avansat de educatie, sau s-ar putea sa consideri ca castigurile pentru o anumita ocupatie nu sunt adecvate.
3. Stabileste-ti propriile obiective. Pana acum ar fi trebuit sa te decizi asupra unei ocupatii pe care vrei sa o urmezi. Este momentul sa pui un plan in aplicare pentru a putea gasi eventual un loc de munca in domeniul respectiv, dar mai intai trebuie sa-ti stabilesti obiectivele. Pentru ca obiectivele tale sa poata fi atinse, trebuie sa fie :

  • Conceptibile: trebuie sa fii capabil sa-ti spui obiectivele in cuvinte;
  • Realizabile: trebuie sa ai energie si timp pentru a-ti indeplini obiectivul; si sa fie realizabil intr-o perioda de timp definita ;
  • Credibile: trebuie sa crezi ca-ti poti atinge obiectivul;
  • Clar definite: trebuie sa stii exact care este obiectivul tau;

Imparte-ti obiectivele de cautare a locului de munca in obiective pe termen scurt si obiective pe termen lung (similar cu ceea ce am studiat referitor la obiectivele invatarii). Obiectivele pe termen scurt sunt obiective pe care le poti atinge intr-un an sau mai putin. Obiectivele pe termen lung sunt cele care se pot indeplini de la unu pana la cinci ani.
Pentru a-ti indeplini obiectivele, va trebui sa eviti orice obstacole pe care le-ai putea intalni. Fa o lista cu acele obstacole si solutile pentru a le face fata.

Important part of successful job search is well done job interview. Job interviews are always stressful - even for job seekers who have gone on many interviews. The best way to reduce the stress is to be prepared. Take the time to review the "standard" interview questions you will most likely be asked. Also review sample answers to these typical interview questions.

O parte importanta in succesul cautarii unui loc de munca este un interviu bine facut pentru un job. Interviurile pentru job-uri sunt intotdeauna stresante – chiar si pentru cautatorii de locuri de munca care au mers la multe interviuri. Cea mai buna metoda de a reduce stresul este sa fii pregatit. Fa-ti timp sa treci in revista intrebarile “standard” la un interviu, pe care mai mult ca sigur le vei primi. De asemenea, ai in vedere raspunsurile esantion ale acestor intrebari tipice.
Intrebari posibile la un interviu:
Experienta anterioara

Personal

Intrebari despre noul loc de munca

Viitorul

 


ACTIVITY 3
Read attentively list of most common interview questions and choose those ones which more suit you. Try to answer these questions.

Intocmai ca un rezumat,  un CV  trebuie sa contina numele tau, informatii de contact, informatii legate de educatie, aptitudini si experienta. Incepe prin a face o lista cu toate informatiile anterioare despre tine, apoi organizeaz-o pe categorii.
Este adesea de mare ajutor sa te uiti la un model sau doua inainte de a te apuca de scris.
Ce informatii ar trebui sa contina un CV?

Cat de lung trebuie sa fie un CV? Un curriculum vitae bun ar trebui sa aiba nu mai mult de doua pagini si niciodata mai mult de trei.

Trebuie sa tii seama de faptul ca…!

Scrisoarea de intentie pentru postul respectiv este de fapt primul tau interviu.
Atunci cand aplici pentru angajare prin email, o scrisoare de intentie trebuie sa insoteasca CV-ul tau. De multe ori un angajator poate fi invadat poate de un morman de Cv-uri, continand poate o suta, sau chiar mai multe intr-o zi data. In asemenea situatii, obtinerea unui interviu poate reprezenta o mare realizare pentru cel ce aplica pentru un loc de munca.

Take into account

ACTIVITY 4
Create your own CV. Before you start work on your curriculum vitae, review free cv samples that fit a variety of employment situations. These curriculum vitae examples and templates provide job seekers with examples of cv formats that will work for almost every job seeker.

Format de Curriculul Vitae
Informatii de contact
Nume
Adresa
Telefon
Email
Informatii personale
Data nasterii
Locul nasterii
Cetatenie/ Statut de Viza
Sex
Informatii personale optionale
Stare civila/ Numele sotului/ sotiei/ copii
Experienta anterioara
Lista in ordine cronologica/ includerea detaliilor postului si a datelor
Educatie
Includerea datelor/specializari/ si detalii despre diplome, formare si atestare a cunostintelor.
Calificari profesionale
Certificari
Abilitati de utilizare a calculator
Interese

 

Scrisoarea de intentie pe care o scrii poate si trebuie sa fie folosita pentru a substitui acel interviu foarte important pe care altfel s-ar putea sa nu-l primesti, indiferent de calificarile tale. Deci, intocmeste-o cu intelepciune. Cv-urile in cel mai bun caz arata mai degraba un simplu tabel de date care descrie experienta ta anterioara si trecutul tau academic.

Sondajele in privinta directorilor de personal de la cele mai mari cinci sute de organizatii, arata ca marea majoritate (peste 80%) au fost de acord sau sunt  de acord cu faptul ca ei doresc sa stie:
Personalitatea ta. Cum esti ca om si cum vei fi ca angajat?
De ce ai ales sa aplici pentru angajare tocmai la aceasta companie?
Ce loc de munca cauti in mod special?
Ce te face sa crezi ca educatia ta sau experienta de pana acum relationeaza cu acel job?

 

Tine minte!

Reflect upon that

Gandeste-te la scrisoarea ta de intentie ca fiind compusa din trei parti:

  • introducere;
  • cuprins;
  • concluzie.

Scopul introducerii este acela de a specifica de ce scrii si de a spune cateva lucruri despre tine. Introducrea iti ofera posibilitatea de a lauda compania pentru unele calitati specifice pe care le are. Aceasta lauda iti poate servi drept raspuns tacit la intrebarea de ce ai ales compania lor si de asemenea iti da posibilitatea de a-ti expune subtil o tecnica de personalitate de care multi oameni se bucura enorm, capacitatea de a transmite sentimentul “te cunosc si imi place de tine”. Atentie insa, lauda trebuie sa fie specifica, deoarece lauda in general are tendina sa sune fals. Cea mai buna lauda ar trebui sa se refere la ceva din cadrul companiei, legat direct de ceea ce faci. Uneori, descoperirea acestor lucruri, poate necesita un pic de cercetare, aminteste-ti sa inveti numele si functia cititorului tau caruia ii adresezi scrisoarea.
Cuprinsul scrisorii tale ar trebui sa fie folosit pentru a raspnde la orice intrebari pe care angajatorul tau ar putea sa le aiba despre ce parere ai de faptul ca educatia si pregatirea vizeaza jobul pe care il cauti. Aici vei face conexiuni intre experienta si educatia ta anterioara si abilitatile specifice cerute pentru locul de munca pe care il cauti.
In timp ce-ti pregatesti concluzia scrisorii trebuie sa hotarasti exact cu ce anume intentionezi sa-ti completezi scrisoarea. Vei suna dupa o perioda anume de timp, sau vei astepta un telefon sau o scrisoare? Trebuie sa inchei scrisoarea cordial dar scurt. Trebuie sa pari increzator in tine, dar nu prea indraznet. Intotdeauna cere un viitor interviu. Nu uita, scrisoarea pe care o trimiti impreuna cu Cv-ul tau este ca proverbialul “picior in usa” pentru orice posibil angajator si trebuie sa serveasca drept interviul tau initial. Intocmeste-l cu atentie!

EXERCISE 1
Mark the right answer, please.
Job searching and career planning is a lifelong process, which includes 
1. choosing an occupation, getting a job, growing in a job. 
2. reading job adds in newspapers.
3. consulting with labour exchange officials.

EXERCISE 2
Perform your self description for job search according to attached questionnaire.

 

Auto-descriere pentru interviul pentru job

Evaluarea auto-descrierii foloseste “cuvinte care te descriu pe tine” pentru a-i ajuta pe cursanti sa se pregateasca pentru interviuri pentru un  loc de munca. Scopul este de a identifica acele cuvinte auto-descriptive si de a le lega de caracteristicile cerute de job. Este important ca cursantul sa fie sincer atunci cand face aceasta evaluare, recunoaste defectele si lauda calitatile.
Instructiunile pentru strategia de auto-descriere sunt urmatoarele:
Subliniaza toate cuvintele care te descriu din lista de mai jos. Din lista de cuvinte subliniate, incercuieste cincisprezece care te-ar face un bun angajat. Din lista de cuvinte incercuite, pune un asterisk (*) langa cele cinci cuvinte care te-ar face un angajat remarcabil.

Selecteaza din lista de cuvinte de mai jos.

activ

exact

adorabil

agresiv

alert

ambitios

curajos

cu orizonturi largi

metodic

calm

capabil

grijuliu

precaut

carismatic

jovial

cu mintea limpede

destept

competent

competitiv

increzator

constiincios

chibzuit

cooperant

creativ

curios

determinat

discret

zelos

nepasator

eficient

emotivl

energic

corect

ferm

maleabil

viguros

prietenos

flexibil

fortos

prietenos

bland

sanatos

util

onest

imaginativ

independent

sarguincios

inteligent

gelos

placut

logic

loial

matur

nervos

serviabil

deschis la minte

optimist

organizat

original

petrecaret

sincer

rabdator

placut

prompt

echilibrat

politicos

practic

precis

hotarat

rapid

linistit

realist

relaxat

de nadejde

descurcaret

responsabil

increzator in sine

auto-controlat

afectiv

sensibil

serios

sincer

sociabil

incapatanat

cu tact

auto-didact

guraliv

profund

meditativ

tolerant

de incredere

demn de incredere

ferm

statornic

intelegator

versatil

cald

intelept

dornic

sanatos

Acum intocmeste o lista cu cele cinci caracteristici extraordinare (acelea cu * langa ele), in ordinea importantei pentru locul de munca pe care il cauti sau un loc de munca ce ti-ar placea sa-l ai.
1.
2.
3.
4.
5.

Evalueaza utilizarea strategiei de auto-descriere
Am fost sincer in evaluarea mea? Da___ Nu___
M-am subestimat? Da___ Nu___
M-am supraestimat? Da___ Nu___

 


EXERCISE 3
What information should a CV include? Choose the right answer, please
A curriculum vitae should include 
1. information about your health.
2. detailed information about your parents and close relatives like sisters, brothers.
3. your name, contact information, education, skills and experience.

 

Reflect upon that

Raspunsuri la intrebarile si exercitiile de la Unitatea Didactica 4

 

Exercitiul 1

1

Exercitiul 2

Inainte de a putea face o alegere in privinta unui loc de munca trebuie sa inveti cate ceva despre tine. Valorile tale, interesele, si abilitatile dobandite prin invatare, in combinatie cu anumite trasaturi de personalitate, vor face ca unele locuri de munca sa fie adecvate pentru tine, si unele deosebit de nepotrivite.

 

Exercitiul 3

3

 

Previous Go To Top Next