This Project has been funded with support from the European Commission. This communication reflects the views only of the author, and the Commission can not be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. |
Unitatea didactica 4 |
Tema |
Timp |
Managementul resurselor |
|
2 ore |
|
||
|
||
resursele umane si managementul lor; |
Resursele afacerii sunt orice si tot ce ajuta o companie sa opereze si sa faca afaceri. Acestea pot include oameni (capital uman), resurse naturale, resurse tangibile precum proprietati sau masinarii de productie, resurse intangibile precum o imagine de brand sau cunostinte, resurse financiare si orice altceva ce o afacere particulara poate sa foloseasca pentru a avea profit. Orice resursa de afaceri folosita ca sa produca bunuri sau sa serveasca clientii are o valoare economica.
Cea mai importanta resursa de afaceri pentru orice companie este capitalul sau uman, aceasta fiind combinatia intre indemanarile, efortul, abilitatile si cunostintele oamenilor care lucreaza in afacerea dvs.
Angajatii transforma materiile prime, indemanarile si cunostintele in produse sau servici.
Resursele naturale reprezinta orice resursa facuta din mediul inconjurator precum hartia, petrolul sau mineralele pe care o companie le foloseste pentru ca afacerea ei sa functioneze. Valoarea resurselor naturale variaza, depinzand de faptul ca este vorba de o sursa regenerabila sau de una non-regenerabila; sursele regenerabile vor fi alimentate cu usurinta si reproduse in mod natural in timp ce resursele non-regenerabile nu pot fi inlocuite dupa consumul uman
Resursele de afaceri includ deasemenea orice bun tangibil care ajuta compania sa functioneze, precum proprietatile sau inchirierile, masinariile de productie, suplimentele pentru produsul final, transportul, si pe deasupra internetul si electricitatea. Resursele tangibile variaza foarte mult intre diferitele afaceri.
Cea mai importanta resursa de afaceri este resursa intangibila precum, imaginea de brand, fondul comercial sau brevetele.
Resursele financiare cuprind orice sursa de venit pe care o are o companie, incluzand vanzarile, imprumuturile si investitiile.
Ce este managementul resurselor? Este procesul de folosire a resurselor de afaceri disponibile in cel mai eficient mod posibil.Managementul efectiv si folosirea resurselor de afaceri este un indicator al succesului sau. Orice afacere care foloseste eficient toate resursele sale, o sa faca mai multi bani decat una care nu o face.
Fiecare resursa de afaceri adauga o anumita valoare companiei, valoarea este deerminata de catre cantitatea si calitatea resursei. De exemplu, valoarea petrolului ca o resursa de afaceri depinde in mare parte de cantitatea disponibila, in timp ce valoarea capitalul cunostintelor umane depinde de calitate.
Folosirea resurselor in mod efectiv este imposibil fara stabilirea obiectivelor care iau in calcul resursele disponibile.
Stabilirea obiectivului este procesul in care decideti ce doriti sa realizati si intocmirea unui plan pentru a dobandi rezultatul pe care il doriti.Aceasta definitie a stabilirii obiectivului sublinieaza faptul ca stabilirea obiectivului este un proces format din doua parti. Pentru stabilirea obiectivului efectiv, aveti nevoie sa faceti mult mai mult decat de a decide ceea ce vreti sa realizati ; deasemenea trebuie sa munciti la indeplinirea oricarui obiectiv pe care l-ati stabilit pentru dvs.
Puteti sa invatati mai multe despre principiile stabilirii obiectivelor efective din modul 5 Invatand sa inveti (unitatea didactica 2)
La fel ca stabilirea obiectivelor personale, stabilirea obiectivelor de afaceri ne ofera directie si motivare. Dar numai daca stabilim obiective bune, obiective care sa tina afacerea noastra pe drumul cel bun, nu sa o deraieze.
Cum stim daca stabilim obiectivele de afaceri cele bune? Obiectivele de afaceri cele bune urmaresc regulile de baza ale stabilirii obiectivelor.
Obiectivele de afaceri trebuie sa fie relevante.
Ati crede ca acest lucru de intelege, dar multi oameni stabilesc obiective fara sens- si apoi se intreaba de ce nu au parte de nici un sentiment de realizare. Aduceti-va aminte ca scopul stabilirii obiectivului este acela de a ne duce mai departe si de a spori schimbarile pozitive. Daca un obiectiv nu are aceasta calitate motivatoare, nu va mai obositi cu el. O sa fiti doar dezamagit.
Proprietarii de afaceri fac uneori greseli in algerea unor obiective care sunt inutile. De exemplu, obiectivul de afaceri al unui proprietar de o mica cafenea – sa afiseze 50 de anunturi informand despre schimbarile din meniul cafenelei- este inutil. Daca intentia stabilirii obiectivului de afaceri era sa atraga mai multi clienti, ar fi fost mai bine sa imbunatateasca calitatea meselor, sau sa reduca preturile. Schimbarea meniului nu o sa rezolve problema. Intreg exercitiul este o pierdere de timp.
Pentru a fi relevant, obiectivul de afaceri trebuie sa aduca un avantaj clar sau beneficiu afacerii dvs.
Obiectivele de afaceri trebuie sa fie specifice.
O greseala si mai comuna in stabilirea obiectivelor de afaceri este acea de a alege obiective de afaceri care sunt foarte vagi sau abstracte. Obiectivele de afaceri precum – ‘sa imbunatatim serviciul pentru clienti’ suna bine- dar daca este important, cum o sa-l realizezi?
Cand stabiliti obiectivele de afaceri, fiti siguri ca le-ati dezvoltat din afirmatii generale, ca in exemplul de mai sus, in actiuni specifice care pot fi realizate si evaluate. Obiective fara planuri de actiune sunt doar simple vorbe.
Obiectivele de afaceri trebuie sa fie realizabile.
Scopul obiectivelor de afaceri este acela de a duce afacerea dvs mai departe si sa ne motivate. Un obiectiv trebuie sa ne faca sa il meritam.
Angajati-va obiectivelor dvs.
Trebuie sa va dedicati pe voi insiva pentru a realiza obiectivul pe care l-ati ales. De acea notarea obiectivelor dvs pe o foaie de hartie este un sfat comun al stabilirii obiectivului.
Prioritizati-va obiectivele dvs.
Obiectivele nu trebuie sa fie proiecte mari care dureaza luni sau chiar ani pentru a putea fi indeplinite, dar pentru ca ele cer angajament si trebuie sa fie lucrate regulat, fiecare obiectiv pe care il stabilesti o sa fie exigent.
Stabileste termene pentru ati atinge obiectivele.
Un obiectiv fara un termen este un obiectiv pentru care nu v-ati angajat pe deplin si un obiectiv pe care nu-l veti atinge. Avand un termen limita va forma planul de actiune.
Evaluati-va obiectivele.
Time management is an important aspect of effective resource management. Managementul timpului este un aspect important al managementului resurselor effective.
Cine nu si-a dorit la un moment dat sa existe mai multe ore intr-o zi? Dar putem sa realizam ceea ce vrem in fiecare daca stabilim in schimb niste principi de baza de gestionare a timpului si le urmarim.
Puteti invata mai multe despre principiile de baza ale managementului timpului in modulul 5 Invantand sa inveti (unitatea didactica 2).
But keeping track of how you spend your time isn’t time management. Time management is about making changes to the way you spend your time. For effective time management, you have to apply a time management system that will help you see where changes can and should be made. Dar tinand evidenta cum va petreceti timpul nu reprezinta managementul timpului. Gestionarea timpului este despre a face modificari la modul cum iti petreci timpul. Pentru o gestionare de timp eficienta, trebuie sa aplicati pentru un sistem de gestionare a timpului care va v-a ajuta sa vedeti unde schimbarile pot si ar trebui facute.
Timpul pe care il investesti pentru a invata cum sa gestionesti timpul va fi rambursat de o mie de ori.
Urmatoarele tehnici de gestionare a timpului sunt esentiale pentru managementul efectiv al resurselor intr-o afacere mica:
Prioritizarea
Cea mai comuna greseala in gestionarea timpului unei afaceri este acel sa credeti ca fiecare lucru este la fel de important. Nu este. De exemplu, intalnirea cu prietenii este la fel de importanta ca cea cu partenerii de afaceri ? Nu. Deci, daca trebuie sa alegeti intre ele, este usor sa decideti sa va intalniti cu prietenii intr-o alta zi.
Nu va grabiti de la o sarcina la alta de-a lungul zilei. Revizuiti lista cu cea ce trebuie sa faceti in acea zi la inceputul zilei si apoi alegeti lucrurile pe care trebuie neaparat sa le faceti in acea zi. Apoi concentrati-va sa faceti acele lucruri. La sfarsitul zilei o sa aveti un sentiment de realizare.
Invatati sa spuneti “Da” si “Nu”.
Incapacitatea de a spune “Nu” este cauza unui numar incredibil de neintelegeri in afaceri. In loc de a spune “Nu”, oamenii spun “Poate” sau “S-ar putea sa fac asta” sau “Voi vedea”, creand asteptari.
Faceti regula generala faptul de a nu spune deloc “Poate” atunci cand sunteti rugat sa faceti ceva. Invatati sa luati decizii rapide si sa spuneti “Da” si “Nu” in loc. Si nu va obositi sa dati elaborati. Nu trebuie sa dati explicatii elaborate pentru decizia dvs. Un simplu “Nu, nu pot face acest lucru” este suficient. Persoana cu care vorbiti o sa aprecieze onestitatea dvs si antipatia de a o face sa piarda timpul.
Tinand evidenta activitatilor dvs zilnice este doar un pas preliminar pentru a efectua gestionarea timpului. Primul pas al gestionarii timpului este sa analizati cum petreceti cu adevarat timpul pentru a determina ce schimbari vreti sa faceti.
Pentru un antreprenor, intelegerea gestionarii timpului este o prioritate, chiar daca angajati un contabil pentru a tine evidenta, tot o sa fie nevoie sa va familiarizati cu principiile si activitatiile de baza ale contabilitatii si gestionarii banilor.
O data ce ati ales un nume si ati inregistrat afacerea, o sa fie nevoie sa deschideti un cont bancar comercial. Deschiderea unui cont de banca de afaceri este usor. Incepeti prin a alege banca cu care vreti sa lucrati- ganditi-va la o mica afacere prieteneasca- si sunati pentru o programare pentru deschiderea contului.
Nu vi se cere mai mult de atat. Totusi, atunci cand o sa mergeti la banca, nu uitati sa va luati cartea de identitatea precum si documentele inregistrarii numelui afacerii si licenta de afaceri, pentru ca acestea sunt de obicei cerute pentru a deshide un cont bancar comercial. Urmatorul pas o sa fie depozitarea fondurilor in noul cont (chiar si o mica suma pentru inceput). Deasemenea fiti siguri ca intrebati de un card de credit pentru un cont comercial, cont de debit si alte mici servicii de afaceri.
Cand o sa vina timpul sa intocmiti registrele financiare, aveti doua optiuni- le faceti singuri sau angajati un contabil. Poate o sa doriti sa le faceti pe amandoua, avand proprile registre si angajand un contabil care sa pregateasca declaratile financiare de sfarsit de an si formularele fiscale. Daca alegeti sa tineti dvs registrele, trebuie sa investiti in software de contabilitate. Multe programe de software de contabilitate va permit sa eliberati facturi; sa urmariti conturile bancare si informatiile comerciale de cont, si sa urmariti facturile de incasat si de platit.
Daca sunteti nesiguri de abilitatile dvs de contabilitate chiar si cu ajutorul unui software de contabilitate, poate ati dori sa angajati un contabil care sa va faca registrele cu ajutorul unei baze lunare si un expert contabil de audit care sa pregateasca declarariile de afaceri de sfarsit de an si declaratiile de venit.
doar spalati ferestre in weekend-uri pentru a castiga cativa bani in plus, atunci nu este nevoie de un software de contabilitate sau de serviciile unui contabil. Doar investiti intr-un registru mare si inregistrati toate costurile si vanzarile afacerii. Din momentul in care faceti acest lucru de unul singur, fiti sigur sa folositi o abordare de bun simt atunci cand calculati cand trebuie sa investiti in afacerea dvs si ce venituri si profit asteptati.
alt aspect imporant al gestionarii banilor este gasirea banilor necesarii afacerii dvs.
Exista cateva surse pe care le luati in considerare atunci cand cautati finantare. Este bine sa luati in considerare toate optiunile dvs inainte sa luati o decizie.
Se spune adesea ca oamenii de afaceri mici au probleme cu imprumutatul banilor. Bancile fac bani prin imprumutarea banilor. Totusi, lipsa se experienta a proprietarilor de afaceri mici in problemele financiare, solicita de multe ori bancile pentru a refuza cererea de imprumut. Ca sa aveti succes in obtinerea unui imprumut, trebuie sa fiti pregatit si organizat. Trebuie sa stiti exact de cati bani aveti nevoie, de ce aveti nevoie de ei si cum puteti sa ii platiti inapoi.
Tipuri de imprumuturi de afaceri
|
Muncitorii sunt cea mai mare activa a unei afaceri. Managementul resursei umane este responsabil pentru faptul cum sunt tratati oamenii in afacee, cu folosirea efectiva a abilitatiilor lor. Este responsabil pentru aducerea oamenilor in afacere, ajutandui sa isi efectueze munca, compensandui pentru munca lor, precum si rezolvarea problemelor care apar.
O componenta esentiala a managementului resursei umane, indiferent de marimea afacerii, este analiza locului de munca, care este completata sa determine activitatile, indemanarile si cunostintele cerute de angajator pentru un anumit munca. Analizele de locurilor de munca sunt efectuate de trei ori: (1) atunci cand organizatia este inceputa pentru prima data, (2) atunci cand un nou loc de munca este creat, si (3) atunci cand un loc de munca este schimbat ca urmarea a unor noi metode, proceduri noi, sau noi tehnologii.
Cele doua unelte folosite in definirea unui loc de munca sunt (1) descrierea locului de munca, care identifica locul de munca, ofera o lista de responsabilitati si indatoriri unice locului de munca si (2) specificul locului de munca, care prevede cantitatea minima de educatie si experienta necesare pentru efectuarea acestui loc de munca.
Raspunsurile la intrebarile si exercitiile unitatii didactice 4 |
1.
2.
3.