This Project has been funded with support from the European Commission. This communication reflects the views only of the author, and the Commission can not be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. |
V-aţi gândit vreodată că daca ati conduce propria afacere ar putea fi ideal pentru dumneavoastra? Antreprenoriatul a adus un mare succes pentru unii, dar nu este o cale pentru toţi.
Ca antreprenor, nu aveţi sefii care să vă spuna ceea ce trebuie făcut. Totul se bazează pe umerii dumneavoastră de la a gândi de unde sa obtineti banii pentru a finanţa afacerea, pana la producerea produsului, si pana la modalitatea vanzarii acestuia.
Numai dumneavoastra veti intocmi planuri, şi le veti schimba. Trebuie să fiti destul de inteligent pentru a sti când trebuie sa mergeti mai departe, şi când să va opriti
Pentru a reuşi în afaceri, trebuie să fiti un incepatot cu un obiectiv clar în minte. Trebuie să aveţi încredere în dumneavoastra şi în ideile dumneavoastra. O singura idee buna, totusi, nu este suficient pentru succesul afacerii.
Cheia succesului este capacitatea dumneavoastră de antreprenoriat pentru a produce rezultate.
Deci, înainte de a începe prima afacere, incepeti sa notati ceea ce doriti să faceti şi ce puteţi sa faceti. Dar apoi, va intrebati, "Ce aptitudini trebuie neaparat sa am pentru a reuşi în afaceri ? ‘
Pentru a incepe o afacere, veţi avea nevoie de o gamă largă de competenţe antreprenoriale pentru a reuşi pe piaţa competitiva din ziua de azi. Există o serie de calităţi şi abilităţi pa care trebuie sa le aveti, inclusiv calităţi personale, abilităţi de afaceri şi capacitatea de gestionare.
Chiar daca nu le aveti pe toate acum, există cinci calitati de bază pe care trebuie neaparat sa le aveti pentru a conduce orice abilitatea de afaceri.
O listă a competenţelor sau trasaturi cheie antreprenoriale ar putea arata astfel: capacitatea de a stabili obiective, de gestiona resurse şi riscuri; de a evalua obiectiv punctele personale forte şi slabe, să fiti motivaţi şi creativi.
Sa incepi o afacere nu este niciodată uşor, chiar dacă aveţi conditiile perfecte si posedati toate abilitatile de mai sus. Având toate competenţele şi calităţi necesare nu va vor asigura succesul. Dar, cel puţin,având aceste abilităţi de bază, o să va diminueze durerea procesului de inceput, oferindu-vă o mai mare sansa de a vedea afacerea dumneavoastră dezvoltata şi prospera.
Unitatea didactica 1 |
Tema |
Timp |
Spiritul de iniţiativă şi antreprenoriat |
notiuni de baza ale abilitatilor cheie de antreprenoriat; |
1 ora |
rolul competenţelor antreprenoriale în asigurarea independenţei şi securităţii venitului; abilităţi antreprenoriale în afaceri mici şi iniţiative civice; |
Antreprenoriatul poate fi descris ca un nou mod de a privi oportunităţi şi noi abordări în rezolvarea problemelor. Creativitatea este "gândirea" despre lucruri noi, propunerea de idei. Inovaţia este "a face" lucruri noi sau de a pune în aplicare ideile nou create.
In sensul cel mai general al cuvântului, un antreprenor este cineva care organizeaza o afacere şi îşi asumă riscul pentru aceasta. Dar adevaratul spirit antreprenorial merge dincolo de această simplă definiţie.
Când majoritatea oamenilor se gandesc la antreprenori, probabil,câteva nume bine-cunoscute ne vin în minte, inclusiv oameni ca Henry Ford, Carnegie Andrew şi Bill Gates.
Cine poate fi un antreprenor? Oricine, care s-a uitat la o problemă şi a văzut-o ca o oportunitate, este un posibil antreprenor.
Contrar credintei cunoscute, antreprenorii nu isi asuma, în general, un risc ridicat atunci când nu pot afecta rezultatul situaţiei. Ei tind să stabilească obiective realiste şi realizabile, şi atunci când işi asuma riscuri, acestea sunt de obicei calculate pe baza faptelor şi a experienţei, decât pe instinct.
Antreprenorii nu sunt determinati de necesitatea de a face bani, ci de necesitatea de a face o realitate din visele lor. Cele mai multe ori, banii sunt un produs de motivare a unui antreprenor mai degrabă decât motivarea acesteia.
Antreprenorii sunt participanţi, nu observatori; jucătorii, nu fani. Şi pentru a fi un antreprenor trebuie sa fiti un optimist, să credeti că, cu o suma potrivita de bani si timp, puteti să faceti orice.
Antreprenorii ocupă o poziţie centrală în economia noastra de piaţă. Societăţile cele mai dinamice din lume sunt cele care au cei mai multi antreprenori.
Este energia antreprenoriala, creativitatea şi motivaţia care declanşează producţia şi vânzarea de produse şi servicii noi. Este antreprenorul cel care caută oportunităţi de profit prin satisfacerea nevoilor încă nesatisfăcute. Este antreprenorul cel care caută un decalaj între dorintele si nevoile clienţilor şi produsee şi serviciile care sunt disponibile în prezent - şi găseşte o modalitate de a umple acest gol.
Ca antreprenor sunteţi pe cont propriu şi trebuie să cautati personal toate informaţiile care vă oferă o înţelegere clară a modului de lucru; sa comunicati cu oamenii, şi să faceti multe alte lucruri pentru care veţi avea nevoie de aptitudini şi competenţe transferabile.
Reţineţi că un antreprenor se auto-conduce, întotdeauna avand pofta de munca productivă, şi are întotdeauna angajamentul de a termina ceea ce trebuie făcut. Dacă va lipseste,iniţiativa, energia, şi determinarea va fi dificil sa reusiti ca un antreprenor.
Antreprenorii sunt optimişti şi orientati spre viitor; ei cred că succesul este posibil şi sunt dispusi să riste resursele lor în căutarea profitului. Ele sunt rapizi şi flexibi, dispusi să schimbe repede atunci când primesc informaţii noi. Antreprenorii sunt persistenti şi se determinati sa reuseasca.
Foarte des antreprenoriatul este legat de independenţa financiară şi securitatea veniturilor.
Independenţa financiară este posibila. Pentru a atinge independenţa financiară, este în primul rând necesar ca noi sa ne schimbam modul de gândire despre ea.
Independenţa financiară este, de fapt mai mult o mentalitate decât o sumă de bani într-un cont bancar. Ea este mult mai mult despre lipsa grijilor şi libertatea de timp decât despre a fi capabil de a plăti întotdeauna facturile. Este vorba despre depăşirea fricii si asumarea riscurilor la fel de mult cum este vorba de economisire pentru pensie.
Din păcate, majoritatea oamenilor nu cred că în acest fel - ei traiesc cu mult sub potenţialul lor, deoarece nu sunt dispusi să îşi asume riscuri, sa gândească şi să acţioneze diferit, şi să înţeleagă legislaţia esenţială a succesului, care asigură independenţa financiară.
Siguranţa locului de muncă nu este acelaşi lucru ca independenta financiară. Independenţa în munca ta nu este deloc similara cu independenţa financiară. Independenţa financiară este de a face banii sa lucreze pentru tine; scopul este de a crea active care aduc venituri in continuu. Oricine care a atins vreodată libertatea financiară a creat-o în mod independent el însusi, si-a asumat riscuri, şi a fost proactiv.
Scopul nu ar trebui să fie acela de a te imbogati în viaţă, ci să-ti îmbogăţesti viaţa.
Raspundeti la intrebarile si exercitiile unitatii didactice 1 |
1.