Key Competencies Kit
for Facing Lifelong Learning

EN ES DE BG RO LT
languages
menu line

Creativitatea

 

program_logo

This Project has been funded with support from the European Commission.  This communication reflects the views only of the author, and the Commission can not be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

education and training

 

Unitatea didactica 3

Tema

Timp

Creativitatea

  • Trasaturi esentiale ale creativitatii

3 ore

  • Creativitatea si inovatia in identificarea de probleme si explorarea solutiilor posibile

Ce este creativitatea? Exista multe definiti ale creativitati si toate se refera la o imbogatirea de idei si la originalitatea gandirii.
Suntem cu totii creativi in fiecare zi pentru ca facem constant schimb de ideile pe care le avem despre lume, despre noi si despre relatia noastra cu lumea. Creativitatea nu trebuie sa fie despre dezvoltarea unui lucru nou in lume, ea este mai mult despre dezvoltarea unui lucru nou in noi insine
Creativitatea este abilitatea de a:

Creativitatea si inovatia sunt strans legate, dar diferite din moment ce inovatia foloseste creativitatea- transformand idei creative in folosinta ca produse sau practice active.
Pentru a fi creativ, trebuie sa puteti vedea lucrurile intr-o maniera noua sau dintr-o alta perspectiva. Printre alte lucruri, trebuie sa puteti genera noi posibilitati sau noi alternative. Abilitatea de a genera alternative sau de a vedea lucrurile in mod unic nu se produce din intamplare ; este legata de alte calitati fundamentale de gandire, cum ar fi flexibilitatea,  libertatea de gandire.
Creativitatea poate fi suportata, incurajata si cultivate- la fel si slabita, chiar distrusa.
Multi dintre noi eram creativi cand eram copii. Dar pe masura ce crestem, multi dintre noi pierdem abilitatea de a avea idei inovative. Nu conteaza care este locul nostru de munca actual, avem nevoie de abilitatea de a fi creativi, de a gasi mijloace noi si mai bune pentru a face lucruri. V-ar placea sa va sporiti creativitatea? Credeti ca sporirea creativitatii este ceva care v-ar putea imbunatatii viata? Inainte sa raspunderi da sau nu la acea intrebare, ia-ti ceva timp pentru a explora ceea ce cuvantul “creativitatea” inseamna pentru tine.Idea dvs despre o persoana creativa ar putea fi a cea despre un pictor, artist sau scriitor. Toti acesti oameni se exprima in mod artistic, si pot fi foarte bine denumiti ca oameni creativi, chiar daca nimeni altcineva nu se bucura de arta lor.Dar ce parere aveti despre o mama singura care reuseste sa gateasca mese sanatoase si delicioase dintr-un buget mic? Nu este aceasta o forma de creativitate? Dar ce parere aveti despre un antreprenor care are o idee despre un nou produs, care infinteaza o noua companie pentru a il produce si al distribui,angajand eventual sute de oameni? Acest lucru nu are nevoie si el creativitate?

ACTIVITY 1
What creativity means to you? Name please, as many features of a creative person as you can. Divide these features into three lists: those features that you think you already have; those which you think you can learn or develop and those which you think you will not be able to learn. 
Discuss these lists with a teacher/trainer.

 

Putem imbunatati abilitatea noastra de a fi creativi ? Da, de fapt, invatand sa deveniti mai creativi poate fi chiar agreabil si usor de facut.
Asa cum am mentionat mai sus, multi dintre noi eram creativi atunci cand eram copii, inainte sa invatam regulile oficiale despre cum ar trebui sa fie lucrurile. Putem reinvia abilitatea noastra de a fi creativi prin explorarea unora dintre multele tehnici care au fost dezvoltate pentru a imbunatati abilitatea de creativitate, precum si pentru a imbunatati rezolvarea unei probleme in mod creativ.
Unele dintre tehnicile care sunt folosite pentru imbunatatirea creativitatii includ exercitii si  o gandire creative.
Rezolvarea unei problem in mod creative este o forma speciala de rezolvarea unei probleme pentru care solutia este creata independent mai curand decat invatata cu asistenta.
Rezolvarea unei probleme in mod creative implica intotdeauna creativitatea. Totusi, creativitatea nu cuprinde uneori rezolvarea unei probleme in mod creative, mai ales in domenii ca muzica, poezie sau arta. Creativitatea cere noutatate si noutatii ca o caracteristica a cea ce este creat, dar creativitatea nu include neaparat ca ceea ce este creat sa aiba o valoare sau sa fie apreciat de ceilalti oameni.
Toate inovariel incep ca solutii creative, dar nu toate solutiile creative devin inovatii.

Important!

Important

Procesul de rezolvare a unei probleme consista intr-o secventa de pasi care se potrivesc impreuna, depinzand de tipul de problem ace trebuie rezolvata. Acestea sunt:

  • Definirea problemei
  • Analiza problemei
  • Generarea de solutii posibile
  • Analizarea solutiilor
  • Selectarea celor mai bune solutii
  • Planificarea actiunii

Mai mule despre rezolvarea unei probleme puteti sa invatati in Modulul 6 Competente sociale si civice (Unitatea didactica 4 Gandeste si rezolva probleme)

 

Amintiti-va! 

Remember

Procesul normal pentru rezolvarea unei probleme o sa include initial definirea problemei pe care doriti sa o rezolvati. Trebuie sa decideti ce doriti sa dobanditi si notati acest lucru.

 

De multe ori, oamenii tin problema in capul lor ca o idee vaga si astfel pot sa se piarda in ceea ce incearca sa rezolve pentru ca nici o solutie nu pare sa se potriveasca. Numai notand problema, te obliga sa te gandesti la ceea ce vrei cu adevat sa solutionezi si ce vrei sa dobandesti.
Prima parte a procesului nu include doar notarea problemei pe care doresti sa o rezolvi, dar si verificare ca raspundeti la adevarata problema. Este un pas de control pentru a asigura ca dvs nu raspundeti doar la o parte din problema sau rezolvati partea din problema care vi se pare mai usor de rezolvat. Oamenii folosesc de multe ori prima solutie la definira primei probleme pe care o gasesc fara sa mai piarda timpul verificand daca aceea este problema la care trebuie sa raspunda.
Intelegand de unde vine problema este crucial atunci cand se decide daca o solutie o sa mearga sau nu. Similar, trebuie sa aveti un set de criterii cu care sa evaluati oricare solutii noi sau nu o sa stiti daca o idee este folositoare sau nu. Frecvent, dupa investigare oamenii descopera ca problema pentru care vor un raspuns este foarte diferita fata de interpretarea lor originala.
Gandirea creative este procesul pe care il folosim atunci cand avem o noua idee. Folosind tehnici speciale, gandirea creative deliberate poate fi folosita pentru dezvoltarea creativitatii.
Noile idei i-au nastere atunci cand doua sau mai multe idei fuzioneaza, intrucat inainte ele nu au fuzionat niciodata :


new idea

Once you have come up with the new idea, the next hard bit is to make it workable and useable to solve your problem. Odata ce ati venit cu o idee noua, urmatoarea fiind putin mai grea are rolul sa o faca fuctionabila si utilizabila pentru a rezolva problema

Pasi practici catre creativitate
Aproape orice idee creativa este o potentiala solutie pentru o problema.
Inainte sa va ganditi la generarea de idei, aveti nevoie sa transformati problema dvs intr-o provocare. Pentru ca daca incepeti sa generati idei pentru a rezolva problema gresita, puteti avea idei grozave- dar probabil ele o sa fie soluti proaste.
1. Cea mai buna cale de a incepe transformarea problemei dvs intr-o provocare este acea de a nota problema dvs in mijlocul unei foi. Acum, incercati si rezolvati problema. Intrebati-va “De ce este aceasta o problema?”, “Care este cauza acesteia?”, ‘Ce este in spatele acestei probleme ?’, ‘Ce alte probleme sunt in joc ?’, si asa mai departe. In aceasta etapa, problema de baza, precum si problemele-cheie vor fi evidente. Sa numim aceasta problema mare.
2. Urmatorul pas este sa transformama problema mare intr-una sau mai multe provocari simple si mici. Provocarile incep de obicei cu :

 Pastrati provocarile dvs cat mai simple posibil. Evitati :

O data ce veti avea provocarea, o sa va fie mai usor sa generati idei care o sa o rezolve. Dar inainte sa aveti aceste idei, exista cateva lucruri de care trebuie sa tineti seama :

Astfel secretul sa generate idei importante este sa incepeti cu o provocare importanta. Apoi generate, generate, generate idei.
 

ACTIVITY 2
Formulate some not very complicated problem that you face in your everyday life. 
Define your problem or issue as a creative challenge. This is extremely important. A badly designed challenge could lead to lots of ideas which fail to solve your problem. A well designed creative challenge generates the best ideas to solve your problem. Creative challenges typically start with: In what ways might I... or How could I...? Your creative challenge should be concise, to the point and exclude any information other than the challenge itself. Write down the problem-challenge.
Turn the big problem into one or more short, simple challenges (no more that three) and write them down.

 

ACTIVITY 3
Think of yourself as an idea artist or an idea vendor. 
Generate as many ideas as possible to that you think will solve your problem in a best way. At this stage you should concentrate on generating many solutions and should not evaluate them at all. For practice better to limit yourself to 20 ideas at most.
Very often an idea, which would have been discarded immediately, when evaluated properly can be developed into a superb solution. At this stage, you should not pre-judge any potential solutions but should treat each idea as a new idea in its own right and worthy of consideration. Write down your possible solutions in front of problem.

 

ACTIVITY 4
Give yourselves a time limit. We recommend around 30 minutes, but experience will show how much time is required. 
Formulate and write down about five criteria for judging which ideas best solve your problem. Criteria should start with the word should, for example, it should be cost effective, it should be legal, it should be possible to implement in one week time, etc. 
Give each idea a score of 0 to 5 points depending on how well it meets each criterion. Once all of the ideas have been scored for each criterion, add up the scores. 
The idea with the highest score will best solve your problem. But you should keep a record of all of your best ideas and their scores in case your best idea turns out not to be workable.

 

Mituri comune despre creativitate

1. „Nu sunt creativ”. Adevarul, bineinteles, este ca toti suntem creativi. Si in timp ce unii oameni sunt in mod natural mai creativi decat altii, putem avea cu totii idei foarte creative. Problema este ca, pe masura ce imbatranim, multi dintre noi invata sa inhibe creativitatea noastra din motive legate de munca, comportamentul acceptabil si notiunea de a fi un adult.
2. „Este o idee stupida sau proasta, sau ridicola”. Oamenii spus astfel de lucruri colegiilor, familiei sau chiar lor insusi. Intradevar, acesta este unu motiv conform caruia oamenii cred ca ei nu sunt creativi: ei au facut un obicei din a cenzura ideile lor creative, spunandu-si ca ideile lor sunt stupide, si ca nu se mai simt creativi. Data viitoare cand o sa mai ai o idee pe care o crezi stupida, nu o cenzura. Mai bine intreaba-te cum poti sa o imbunatatesti.
3. „Oamenii creativi au intotdeauna idei grozave”. Fals. Oamenii creativi au intotdeauna idei. Indiferent ca le place sau nu, ei au idei si le impartasesc (de multe ori oamenilor care isi spun ca ideile lor sunt stupide, nu mai putin!). Din acele idei, decat cateva sunt grozave. Multe sunt  bune, multe sunt mediocre si cateva sunt cu adevarat stupide. Cu timpul, avem tendinta sa uitam ideile proaste ale oamenilor creativi si sa ni le aducem aminte pe cele grozave.

Exista un numar de motive conform carora multe idei creative esueaza in a deveni inovatii.

EXERCISE 1 
Choose the right statement that better suits to the sentence bellow
Creativity is the ability to:
1. produce something new, whether a new solution to a problem, a new method or device, or a new business.
2.draw a nice painting, write poetry or novel.
3. implement new ideal, solutions.

EXERCISE 2 
Choose the right answer.
Can we improve our ability to be creative? 
1. no, never
2.yes
3. sometimes

EXERCISE 3
Mark the right answers.
Innovation is:
1. set of new ideas. 
2.a new approach to the process of learning. 
3. using creativity, turning creative ideas into use

 

Reflect upon that

Raspunsurile la intrebarile si exercitile unitatii didactice 3

 

Exercitiul 1

1


Exercitiul 2

2


Exercitiul 3

3

 

 

Previous Go To Top Next