Key Competencies Kit
for Facing Lifelong Learning

EN ES DE BG RO LT
languages
menu line

Provocarile inceperii afacerilor mici

 

program_logo

This Project has been funded with support from the European Commission.  This communication reflects the views only of the author, and the Commission can not be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

education and training

 

Unitatea didactica 6

Tema

Timp

Provocarile inceperii afacerilor mici

  • mituri comune legate de inceperea afacerilor mici;

2 ore

  • idei pro si contra – privind inceperea propriei afaceri;
  • bazele planificarii afacerilor mici;

Este doar o afacere mica- puteti sa auziti uneori. In acesta lume unde ce este mai mare paee mai bun, afacerile mici au dezvoltat o imagine de sine distorsionata. Dar afacerea mica este o afacere grozava.
Rolul marilor corporatii ramane imens. Avem nevoie de automobilele lor, avioanele comerciale, si o infrastructura a comunicatilor. Totusi, afacerile mici reprezinta stalpii economiei. Uneori omitem faptul ca marile afaceri au slabiciuni serioase in ari unde afacerile mici au avantaje.
Proprietarii de afaceri mici invata sa isi asume riscuri si sa fie inovatori. Angajatii corporatilor, pe de alta parte, de multe ori cauta sa isi pastreze locul de munca,
Afacere mica nu este sinonimul pentru venituri mici. In fapt, multe afaceri mici sunt extrem de profitabile. Avantajele lor de flexibilitate, inovatie si atragerea clientului le transforma in intreprinderi constante care castiga venituri significante din investii an dupa an.

 

Multi vor sa inceapa o afacere, dar realizeaza ca inceperea ei nu este usoara. Multora le este frica sa se aventureze, in timp ce altii se indoiesc daca au abilitatea sa conduca o afacere.

Se pare ca exista doua tipuri de proprietari de afaceri mici: oameni care incepr sa isi conduca propria afacere si sa isi comercializeze produsele si servicile cu un plan mic sau chiar deloc, si cei care planuiesc o strategie—sau design-ul unui serviciu sau produs—inainte sa se gandeasca sa il ofere publicului. Care este mai bun? Dificil de a spune.
Inainte sa va angajati energia intr-o idee de afacere, constituirea unui plan o sa va ofere oportunitatea valoroasa de a va gandi la diferite scenarii, de a evalua riscurile si beneficiile. Timpul pe care il petreci in planificarea si muncind la diferite alternative, la fel ca si timpul in care va ganditi la cum ati putea reduce riscurile cele mai serioase, o sa va aduca recompense mai tarziu.
Pe de alta parte, supra-planificarea poate sa ucida iniativa si sa conduca la indecizie (“Analiza Paraliziei”). Viitorii proprietari de afaceri care incearca sa prevada totul, de multe ori intra intr-un cerc vicios atunci cand analiza releva lipse de fapte care impiedica sa ia masuri ative.
Rushing into small business combined with knowledge allows you to be flexible, and benefit from initiative and enthusiasm. Graba in afacerile mici, combinata cu cunostinte va permite sa fiti flexibili si sa beneficiati de initiativa si entuziasm.
Cand deciziile rapide pentru inceperea propriei afaceri mici functioneaza? Intrarea rapida in afaceri poare si de succes daca finantele dvs sunt in ordire, aveti deja experienta de lucru in afaceri si aveti acces la resursele financiare (puteti lua un imprumut, de exemplu).
Cheia succesului este intr-o combinatie de planificare si actionare.

Exista diferite motive care impiedica  oamenii de la inceperea propriei lor afaceri, printre ele se raspandesc larg mituri despre afacerile mici. Aceste mituri sunt:

  • Este nevoie de o persoana extraordinara pentru a incepe o afacere.
  • Inceperea unei afaceri implica multe riscuri.
  • Este nevoie de foarte multi bani pentru a incepe o afacere.
  • Este nevoie de o mare experienta in afaceri pentru a incepe o afacere de succes.
  • Cele mai bune idei de afaceri au fost deja puse in aplicare.
  • Nimeni nu poate concura impotriva lui Wal-Mart si alti mari retaileri.
  • Este aproape imposibil ca o noua afacere sa se faca

Aveti nevoie sa realizati un plan bun pentru a incepe afacerea. Inainte de a incepe realizarea proiectului de afacere, trebuie sa revizuiti ceea ce a fost realizat in acest domeniu. Viziunea dvs de afaceri este punctul de plecare pentru orice planificare de afaceri, pentru ca este baza motivarii dvs.
O declaratie de viziune este uneori numita o imagine a afacerii dvs in viitor, dar este mult mai mult de atat. Declaratia de viziune este cadru pentru toate strtegiile dvs de planificare. In timp ce declaratia de viziune nu va spune cum ajungeti acolo, ea stabileste directia planificarii afacerii dvs. Spre deosebire de declaratia de misiune, declaratia de viziune este pentru dvs si pentru ceilalti membri ai companiei dvs, nu pentru clienti.
Odata ce aveti una, declaratia de viziune va avea o mare influenta asupra procesului decizional si modului in care alocati resursele.

 

Planul de actiune de afaceri ar trebui sa includa trei aspecte importante- obiective, buget si compercializare.
1. Stabiliti obiective realiste
Stabilind obiective realiste este prima si cel mai dorit pas in dezvoltarea planului de afaceri.
Cand formulati obiectivele dvs de afaceri, aveti nevoie de un plan de actiune pentru a le obtine. Stabiliti-va obiectivele si cantariti-le. Acest lucru poate fi facut in felul urmator:

  1. Listati toate obiectivele dvs. Asta include uneltele de care afacerea dvs are nevoie, clientii noi pe care ar trebui sa ii atrageti,etc.
  2. Aranjati obiectivele in ordinea prioritatii.
  3. Acordati o data limita realista pentru fiecare obiectiv. De exemplu, ce obiective vreti sa atingeti in viitorul apropriat: in urmatoarea luna, 6 si 12 luni, de exemplu.

Puteti invata mai multe despre principiile stabilirii obiectivelor in modul de pregatire 5 Invatand sa inveti (unitatea didactica 2).
2. Formulati bugetul
Urmatorul pas in formularea planului de afaceri este dezvoltarea bugetului. Asigurati-va ca mica dvs afacerea are un cont bancar.
Daca afacerea dvs este nou, poate nu o sa fie posibil sa faceti bani in primele luni. Decideti din inainte cat puteti sa investiti in afacerea dvs. Apoi, realizati o lista a tuturor lucrurile care au nevoie de investitie.
Unele dintre ele pot include:

  1. Eforturi comerciale
  2. Unelete pentru afacerea dvs
  3. Salarii si alte cheltuieli

Decideti care cheltuieli sunt cele mai importante si care vor solicita bani de prioritate.
Nu in ultimul rand- tineti o evidenta a tuturor cheltuielilor. Acest lucru este foarte important pentru completarea taxelor si calcularea profiturilor si pierderilor. 
Strategia de marketing
Marketing-ul este o filozofie. Pune clientul, si satisfacerea nevoilor lui sau ale ei, in centru activitatilor de afaceri.
In planul dvs de afaceri strategia de marketing ar trebui sa includa o lista de masuri pe care o sa le folositi in promovarea afacerii dvs.
Planificarea de afaceri va ajuta sa mentineti afacerea dvs profitabila. Dar multi proprietari de afaceri mici, nu acorda destula atentie din pacate planificarii deoarece de multe ori ei sunt presati sa afle timpul in care pot sa o faca si nu isi permir sa angajeze consultati de afaceri care sa faca aceasta munca.
Dar planificarea de afaceri nu trebuie sa fie o consumatoare de timp calvar. In doar doua sesiuni de doua-trei ore, putem sa punem impreuna bazele unui plan de afaceri care va revigora afacerea dvs pentru cursul de un an.

Daca sunteti genul de persoana care prefera sa lucreze in grup, stati impreuna cu un prieten sau doi care si ei conduc o mica afacere. Veti gasi ideile stralucite in aceste sesiunui de planificare de afaceri mai usor cu ajutorul de la alte persoane. Pastrati totusi grupul dvs de planificare mic; nu mai multi de trei!

ACTIVITY 1
Imagine that you decided to start your own business. Formulate your business statement that should answer the following questions: what you want your business to be and what you truly want to get out of your business in one year.
The vision statement is for you, not for your customers or clients.
Write it down

 

Activity 13

 

ACTIVITY 2
Evaluate your new (imaginary) business.
Think about the following questions: What are your business’s three strengths? And what are your business’s three weaknesses?
Now you need to relate these strengths and weaknesses to your vision statement. How will the three strengths you have identified get you closer to where you want to be next year? How will the three weaknesses hold you back?
Think about these and/or discuss them and then write down the three points of your business that you feel are most important to concentrate on in terms of achieving your vision statement for next year.
For instance, your business (bakery) vision statement is to increase production by 20%. Suppose, too, that strength is good quality product (people who buy it become constant customers).
 On the other hand, the weaknesses of my business are that it does not seem to be attracting a large number of new customers; the product doesn’t seem to be known outside of the local area. 
Comparing strengths and weaknesses with statement, you can see that to achieve the goals indicated in statement you need to advertise and market your product more efficiently.

 

EXERCISE 1
Please choose the right answer.
 A business vision statement is:
1.  a picture of your business in the future
2. a detailed business plan
3. a short description of business activities.

 

EXERCISE 2
Please choose the right answer.
 Business action plan should include: three important aspects - 
1. statistics on business development and description of different trends.
2. goals, budget and marketing.
3. description of activities and documents.

 

Reflect upon that

Raspunsurile intrebarilor si exercitiilor unitatii didactice 6

Exercitiul 1

1.

 

Exercitiul 2

2

 

 

Previous Go To Top